Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Problem izlova kitova Australci i Japanci pokušavaju rješiti kompromisom. Međunarodna komisija za lovljenje kitova razmišlja o dogovoru koji bi dopustio Japanu da lovi kitove u lokalnim vodama u zamjenu za smanjenje lovljenja kitova u svrhu znanstvenog proučavanja.


Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO U Jadran zalutalo 5 kitova - evo gdje su locirani! Slika nije dostupna VIDEO Trenutak koji će pamtiti cijeli život: Kitovi ih podigli iz mora!

Japan bi dopustio komercijalno lovljenje morskih pasa sa svoje obale u zamjenu za smanjenje broja kitova koji je planiran za ubijanje u svrhu znanstvenog proučavanja ove sezone na Antarktiku, priopćili su službenici. U skladu s pravilima komisije, sisavci se smiju ubijati za istraživanje, ali ne i za komercijalne svrhe. Oponenti kažu da je japanska istraživačka ekspedicija krinka za komercijalno ubijanje, koje je zabranjeno od 1986. godine. No, prijedlog, prvo objavljen u The Washington Postu, nije specificirao koliko bi kitova bilo dopušteno ubiti u vodama Japana, prenosi AP.

>> FOTO: Uginulo 150 kitova nasukanih na stijene

Australski ministar vanjskih poslova Stephen Smith, potvrdio je da je njegova vlada bila uključena u diskusiju o tom planu, ali je rekao da je Australija bila daleko od prihvaćanja tog dogovora. 'Naš dugoročni cilj je da Japanci prestanu loviti kitove uopće', rekao je Smith australskoj televiziji.
Usvojeni prijedlog našao se na meti kritika od strane udruga koje brane lov na kitove, kao problem koji se samo prebacuje, poreblem 'rješen' samo kozmetičkim zahvatom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju