Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Geolozi na terenu

VIDEO U Austriji se urušio planinski vrh: Golemi komadi stijena nosili sve pred sobom

Urušavanje planine
Urušavanje planine Foto: Screenshot/YouTube
Dio vrha planine u austrijskoj pokrajini Tirolu srušio se te je više od 100.000 kubnih metara stijena palo u dolinu i izazvalo klizišta.

U austrijskoj pokrajini Tirolu srušio se velik dio planinskog vrha, pri čemu je došlo do ogromnog odrona. Nasreću, nitko pritom nije bio ozlijeđen.

Stijene su se počele urušavati u nedjelju s Fluchthorna, planine visoke gotovo 3400 metara koja se nalazi u Alpama, na granici između Švicarske i Austrije. Prema mišljenju geologa, do toga je  došlo zbog otapanja permafrosta, stalno zamrznutog tla.

Pročitajte i ovo Crveni križ na područjima poplava - 2 Poplavljena područja Prijeti najezda komaraca i glodavaca: "Miču se iz svojih staništa i kreću prema domaćinstvima"

U izviđačkom letu iznad pogođenog područja državni geolozi napravili su početne procjene količine palog kamenja.

 "Ovo je veliki incident, govorimo o najmanje 100.000 kubnih metara stijene koja je otpala, vjerojatno i više od toga", rekao je Thomas Figl, državni geolog, u videu koji je objavila tirolska državna vlada, piše CNN.

Pročitajte i ovo Klizišta, odroni, rupe u cestama - 4 Ogromna materijalna šteta Scene kao iz filmova apokalipse! Raspadnute ceste, rupe, odroni, klizišta: Opasnost je velika, zatvorena je županijska cesta, mještani su odsječeni

Pročitajte i ovo Poplave u Sloveniji borba s vodom Drama u susjedstvu: Aktivirana klizišta, pomaže i vojska

"Možemo biti sigurni u uzrok ovog incidenta - permafrost. Led je ljepilo planina i taj se led otapa tijekom dugog razdoblja, i to zbog klimatskih promjena", rekao je Figl.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene