Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poplavljena područja

Prijeti najezda komaraca i glodavaca: "Miču se iz svojih staništa i kreću prema domaćinstvima"

Crveni križ na područjima poplava - 2
Crveni križ na područjima poplava - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Crveni križ na područjima poplava - 2 Crveni križ na područjima poplava - 2 Foto: DNEVNIK.hr Posljedice poplava Posljedice poplava Foto: DNEVNIK.hr Posljedice poplava Posljedice poplava Foto: DNEVNIK.hr Posljedice poplava Posljedice poplava Foto: DNEVNIK.hr +1 Poplave - 2 Galerija 1/6 >>
Nakon velikog poplavnog vala, opasnosti za građane poplavljenih prostora ne prestaju. Osi klizišta, prijeti i najezda komaraca i glodavaca kao i povećana šansa za širenje zaraznih bolesti.

Posljednji poplavni val najteže je pogodio Zadarsku i Karlovačku županiju. Stradale su obiteljske kuće, zgrade javnih ustanova i brojne poljoprivredne površine tamošnjih rata i stočara. Još se čekaju konačne procjene i popis šteta, a kao posljedica moglo bi doći do novih klizišta, zaraznih bolesti najezde glodavaca i komaraca.

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije provodi nekoliko mjera za sprječavanje širenja zaraznih bolesti.

Pročitajte i ovo Poplava na karlovačkom području iz zraka - 22 Zbog poplava Očekuje se proglašenje elementarne nepogode: Oštećeno više od 300 kuća

"Jedna od mjera je dezinfekcija bunara iz kojih građani koriste vodu za piće, akcija se nastavlja i naredni tjedan. Sljedeća mjera je provođenje sustavne deratizacije poplavljenih domaćinstava jer je za očekivati da će se velik broj glodavaca pomaknuti iz svojih staništa i pomaknuti prema domaćinstvima, rekla je Željka Cerovec za HRT.

Provedeni su terenski izvidi poplavljenog područja u suradnji s predstavnicima mjesnih odbora te su otkrivene lokacije na kojima nije došlo do povlačenja poplavnih voda. Zadržale su se vode stajačice koje zbog visokih temperatura predstavljaju potencijalne lokacije iz kojih će se kroz 7 do 10 dana razviti odrasle jedinke komaraca.

Pročitajte i ovo Provjereno: Poplave - 6 Donosi Provjereno Svake godine ista priča i potresne slike, a pomaka nema: "Ovo nam je treća poplava u šest mjeseci"

Također, utvrđena je visoka brojnost odraslih jedinki komaraca te se naredni tjedan počinje sa suzbijanjem odraslih jedinki i larvi komaraca. Budući da se to odvija u ranim jutarnjima satima kada je najveća brojnost komaraca, građanima se savjetuje da drže prozore zatvorene.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene