Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pogledajte kako su uz pomoć posebno konstruiranog instrumenta uspjeli preuzeti potpunu kontrolu nad navigacijskim sustavom jahte na drugom kraju planeta.


Skupina studenata i profesora Sveučilišta u Texasu provela je eksperiment kojim je dokazala propust sa sustavom GPS-a koji može biti prilično opasan, pa i smrtonosan.

Vezani članci Ilustracija ''Upomoć, molim vas, dođite i oslobodite me!" - pljačkaši iskopali tunel ispod banke pa zaglavili, zvali policiju da ih spasi Potonula jahta kod Malog Lošinja FOTO/VIDEO Jahta potonula kod Malog Lošinja: Na njoj se nalaze četiri tone nafte

Ekipa je prema jednoj luksuznoj jahti koja se kretala talijanskim vodama s posebno konstruiranog instrumenta poslala lažne GPS signale uz pomoć kojih je nakon nekog vremena uspjela u potpunosti preuzeti kontrolu nad njezinim navigacijskim sustavima.

>> Pentagon odustaje od GPS-a, želi ga zamijeniti novom tehnologijom

Isprva su slali slabašne signale, koji su se polako pojačavali da bi u jednom trenutku premašili jačinu signala kojima je brod komunicirao sa satelitom. Na taj su način uspjeli preuzeti kontrolu nad navigacijskim sustavom i promijeniti kurs plovidbe.

Pritom se na 80 milijuna dolara vrijednoj i 65 metara dugoj jahti nije aktivirao nikakav alarm. Dapače, svi su instrumenti pokazivali ravnu liniju, kao da do promjene kursa nije ni došlo.

Naravno, ljudi na jahti su znali da je eksperiment u tijeku tako da je sve obavljeno na otvorenom moru, pri maloj brzini i na sigurnoj udaljenosti od drugih plovila. 'Brod se okrenuo i mogli smo osjetiti da skreće s kursa, ali instrumenti nisu pokazivali ništa', rekao je Todd Humphreys, koji je u eksperiment promatrao na samoj jahti.

Cilj svega je bilo utvrditi koliko je teško preuzeti kontrolu nad plovilom ili drugim prijevoznim sredstvom koje se koristi GPS-om. Kako piše Mashable, ispada da je sve zapanjujuće jednostavno, što izaziva posebnu zabrinutost u slučaju da se neki terorist odluči pokušati preuzeti nadzor nad, primjerice, avionom dok leti na autopilotu.

Na redu je očito mozganje o tome kako 'zakrpati' ovu rupu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju