Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve će biti u čipu

Pentagon odustaje od GPS-a, želi ga zamijeniti novom tehnologijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vojska radi na razvoju nove tehnologije pozicioniranja koja bi trebala ograničiti njezinu ovisnost o GPS-u.

Vojska Sjedinjenih Država nastoji ograničiti svoju ovisnost o GPS-u i radi na razvoju nove tehnologije pozicioniranja, rekla je ravnateljica agencije Pentagona za istraživanje Arati Prabhakar.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Darpa, Agencija za napredna istraživanja projekata obrane, sudjelovala je u počecima interneta pa i GPS-a, rekla je Prabhakar na konferenciji za tisak u srijedu. "Osamdesetih godina GPS je značio prevoziti veliku kutiju. Sada je integriran ne samo u sve naše materijale nego, pored brojnih civilnih primjena, i u mnoga naša oružja", objasnila je.

>> Belgija: Starica željela autom u Bruxelles, GPS je usmjerio u Zagreb

No, "katkada je tehnologija toliko korisna da naša ovisnost o njoj postaje ranjivost i mislim da smo sada tu s GPS-om", dodala je Prabhakar.

Zabrinutost, među ostalim, izaziva činjenica da protivnik može ometati signal GPS-a, kao što se nedavno dogodilo u Južnoj Koreji. Stoga su istraživači iz Darpe i sa sveučilišta Michigan stvorili nov sustav koji položaj, vrijeme i smjer utvrđuje bez satelita.

Sustav se nalazi u čipu od osam prostornih milimetara. Sićušni čip sadrži tri žiroskopa, tri akcelerometra i jedan atomski sat koji zajedno funkcioniraju kao autonomni sustav navigacije.

Darpa planira tom tehnologijom zamijeniti GPS u nekoliko sustava, posebice u streljivu manjeg kalibra ili pri praćenju ljudi. Drugi bi pristup bio privremena zamjena GPS-a postojećim signalima poput onih koje emitiraju antene, radio uređaji, telefonski repetitori pa i munje.

"To nije monolitno rješenje nego niz tehnologija za praćenje i utvrđivanje vremena i položaja pomoću vanjskih izvora", rekla je Prabhakar. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene