Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad helikopterom

VIDEO Od velike vijesti do blamaže: Rusi se pohvalili uništenjem tenka, analiza pokazala o čemu se zapravo radi

Rusko ministarstvo obrane u utorak je objavilo video koji je navodno prikazivao uništenje tenka Leoparda 2, koji se nalazio na polju u Ukrajini. Međutim, čini se da se radilo o običnom traktoru.

Rusko ministarstvo obrane u utorak se pohvalilo uništenjem osam njemačkih tenkova Leopard 2, a uz to je objavljen i video.

"Rusko je ministarstvo obrane 6. lipnja na Telegramu objavilo video na kojem se navodno vidi kako helikopter uništava tenk Leopard 2, jedan od najnaprednijih i najubojitijih tenkova u svijetu", rekao je Michael Biesecker, istraživački novinar Associated Pressa.

"Bila bi velika vijest da je Rusija, kako tvrdi, uništila osam Leoparda, ali na videu koji je rusko ministarstvo objavila prikazano je, mi vjerujemo, uništenje traktora", dodao je.

Pročitajte i ovo Njemački tenk Leopard 2 MIRKO BILANDŽIĆ Hoće li Leopardi promijeniti tijek rata u Ukrajini? Sigurnosni stručnjak za DNEVNIK.hr o ruskim prijetnjama Zapadu

Analizom snimke koju su objavili Rusi novinari AP-a primijetili su da uništeno vozilo ima četiri kotača i da se nalazi visoko iznad zemlje.

"Leopard ne izgleda tako, nego ima gusjenice i nalazi se tik do zemlje da ne bi bio laka meta neprijatelju", rekao je Biesecker te objasnio zašto se na snimci vidi nešto što nalikuje na tenkovsku cijev.

"Čini se da se radi o prskalici, opremi koja je česta u Ukrajini i koja se može vidjeti na farmerskom polju. Slika traktora s prskalicama gotovo je identična vozilu koje su Rusi napali", dodao je novinar AP-a.

Video ministarstva analizirali su i ruski ratni blogeri te su također zaključili da se radi o traktoru ili kombajnu, najvjerojatnije američke proizvodnje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene