Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Angažirali djecu

VIDEO Ovako u BiH pozivaju građane kako da se izjasne na popisu stanovništva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Bosni i Hercegovini su se, uoči skorašnjeg prvog poslijeratnog popisa stanovništva, pojavili spotovi kojima se građani pozivaju kako da se izjasne kada je riječ o njihovoj etničkoj pripadnosti.

Nakon što je zbog prigovora Europske komisije u travnju bio odgođen, prvi poslijeratni popis stanovništva u Bosni i Hercegovini trebao bi biti proveden od 1. do 15. listopada. Prvi bi rezultati trebali biti objavljeni tri mjeseca kasnije, dok bi svi podaci trebali biti obrađeni do sredine 2016. godine.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Poslan politički signal Plenković o otvaranju pregovora BiH i Europske unije: Otkrio kada će odluka biti donesena Bakir Izetbegović (Foto: Dnevnik.hr) PORUKA IZ VITEZA Izetbegović: "Pravimo haubice, VBR i dronove, neka svi razmisle prije nego dirnu u nas"

Veliki će interes zasigurno izazvati podaci o etničkoj pripadnosti građana BiH. Usred ratnog vihora velik je dio stanovništva raseljen pa će posljedice dijelom biti vidljive i na rezultatima popisa.

>> Odgođen prvi poslijeratni popis stanovništva u BiH

Također, na popisu iz 1991. godine bilo je tek 1.285 Bošnjaka i gotovo 1,9 milijuna Muslimana. U međuvremenu se situacija promijenila te se većina Muslimana počela izjašnjavati Bošnjacima pa će se i ta činjenica reflektirati u rezultatima novog popisa.

Omladinski kulturni centar (OKC) iz Gradačca na YouTubeu je objavio 'predpopisni' spot kojim Bošnjake poziva da popisivačima ne zaborave napomenuti koje su etničke pripadnosti.

Za videouradak je angažirano troje djece - dvije djevojčice u tradicionalnoj muslimanskoj odjeći i ljutiti dječak Abdurahman u vojničkim hlačama. Kada ga djevojčice pitaju zašto je ljutit, Abdurahman im odgovara: 'Oni će meni: ti si Bosanac! Ma kakav Bosanac, ja sam Bošnjak!'

Pred kraj spota, koji je postao prilično popularan među korisnicima društvenih mreža u BiH, svo troje djece zajednički kaže: 'Mi smo Bošnjaci!'

Na web stranici OKC-a stoji i pojašnjenje poruke spota.

'Današnja ustavna struktura Bosne i Hercegovine zasnovana je na odlučivanju pripadnika bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda. I svatko tko se bude izjasnio kao Bosanac, Hercegovac, Krajišnik ili drugačije, eliminira samog sebe iz ustavnih prava odlučivanja o najbitnijim pitanjima Bosne i Hercegovine i budućnosti Bosne i Hercegovine i u ustanopravnom smislu i u smislu donošenja bilo kojih zakona. Eventualna potvrda sadašnje strukture stanovništva na popisu stanovništva natpolovičnom Bošnjacima bi približila mogućnost da na bolji način uređuju Bosnu i Hercegovinu kao državu ravnopravnih građana i državu u kojoj će vladati apsolutno sve poznate međunarodne konvencije o ljudskim pravima i slobodama, kako vjerskim, tako i svim drugim', stoji između ostalom u pojašnjenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene