Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japansko ministarstvo obrane danas je na svom teritoriju osposobilo Patria Advanced Capability – 3 (PAC – 3), sustave proturaketnog štita u skladu sa stanjem pripravnosti koji, kako kažu, služi za sprječavanje padanja krhotina na Japan ukoliko lansiranje rakete Sjeverne Koreje ne uspije.


Naime, Sjeverna je Koreja najavila da će između 4. i 8. travnja u orbitu poslati telekomunikacijski satelit kao dio mirnodopske misije kojom razvija svemirski program, prenosi AP. Ali neke vlade sumnjaju kako bi Sjeverna Koreja mogla lansiranje koristiti za testiranje tehnologije za projektile dugog dometa koje bi mogle doseći Aljasku.

>> Moskva pozvala Pjongjang da odustane od lansiranja rakete

>> Sjeverna Koreja ne odustaje od lansiranja satelita

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 2 Ide li konačno nabolje? Pogledajte koje su zemlje popustile mjere za sprečavanje širenja korone i što im je to na kraju donijelo Slika nije dostupna Lansirajte kuću u svemir i pogledajte koliko to košta

Slijedom sve većih regionalnih tenzija, komunistička nacija upozorila je da će svaki napad na svoj satelit smatrati činom rata. Japan je poduzeo rijedak korak, kada je u petak odobrio ratne brodove i presretače raketa da štite njezinu obalu u slučaju da lansiranje Sjevernokorejskog satelita 'pođe po zlu'. Unatoč tome, Tokio tvrdi da je mogućnost da na njihov teritorij padnu krhotine satelita veoma male.