Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija se požalila u utorak zbog nedostatka napretka u razgovorima s NATO-om i SAD-om o novom američkom proturaketnom štitu za Europu, javljaju ruski mediji.


Rusko ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se pošto je Rumunjska pristala da se na njezinom teritoriju postave raketni presretači u sklopu američkog štita. Američka državna tajnica Hillary Clinton i rumunjski ministar vanjskih poslova Teodor Baconschi potpisali su sporazum o raspoređivanju tog sustava u utorak u Washingtonu.

'Sporazum s Rumunjskom o razmještanju elemenata sustava obrane u bivšoj zračnoj bazi Deveselu, kao i nedavna objava o predstojećem razmještanju američkog radara u Turskoj pokazuje da se proturaketni planovi SAD-a u Europi provode brzo i prema planu', priopćilo je ministarstvo. 'To se događa u kontekstu odsutnosti napretka u dijalozima između Rusije i NATO-a i Rusije i SAD-a o toj temi', ističe ministarstvo.

Washington je odustao od prvotnog plana 2009. za razmještanje elemenata štita u Poljskoj i Češkoj, kojemu se jako protivila Rusija smatrajući to prijetnjom svojoj sigurnosti. Moskva je pristala surađivati na novom planu proturaketnog štita, ali je upozorila da bi mogla pojačati svoju vlastitu obranu ako je se ne bude smatralo punopravnim partnerom.

Američki State Department priopćio je da će lokacija za elemente proturaketnog štita u Rumunjskoj zauzimati oko 175 hektara tla kada razmještanje bude dovršeno do 2015. (Hina)

Vezani članci Aleksej Navaljni izašao iz bolnice Navaljni se vraća u Rusiju: "Ne zanima me što će sa mnom učiniti, to je moja zemlja" Projektili Patriot, ilustracija U Rumunjsku stigle američke rakete koje Rusi smatraju velikom prijetnjom: "Sad smo bolje zaštićeni"