Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intervenciju smatra prijetnjom

Sjeverna Koreja ne odustaje od lansiranja satelita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja poručila je SAD-u, Japanu i njihovim saveznicima da se ne miješaju u njezin plan za lansiranje satelita idućeg mjeseca, upozorivši da bi bilo kakva intervencija mogla ugroziti nastavak pregovora o okončanju sjevernokorejskog nuklearnog programa.

'Zemlje koje se protive lansiranju sjevernokorejskog satelita, među kojima su SAD i Japan, lansirale su satelite prije Sjeverne Koreje', navodi se u priopćenju koje je prenijela službena novinska agencija KCNA. Takvo stajalište dokazuje 'njihovo neprijateljstvo prema nama', stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svijet bez nuklearnog oružja Obama protiv S. Koreje očekuje 'reakciju' Slika nije dostupna Porast napetosti Južna Koreja ima vojne vježbe, Sjeverna Koreja spremna za rat

Sjeverna Koreja je objavila svoju namjeru da lansira komunikacijski satelit između 4. i 8. travnja tvrdeći da to ima pravo činiti u svojem svemirskom programu, a većina regionalnih sila sumnja da je riječ o pokriću za pokusno lansiranje rakete dugog dometa. Regionalne sile upozorile su Pjongjang da bi zbog lansiranja mogle biti nametnuite međunarodne sankcije.

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a iz 2006. zabranjuje Sjevernoj Koreji balističke aktivnosti koje, kako kažu Washington i njegove saveznice, uključuje ispaljivanje dalekometnih raketa ili korištenje rakete za slanje satelita u orbitu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene