Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najniži vodostaji

VIDEO: Ekstremna suša u Amazoni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekstremna suša pogodila je područje Amazone. Na mnogim područjima isušeni su dijelovi rijeka, a oko 60 tisuća ljudi ostalo je bez hrane, jer su ribe uginule.

Suša traje kroz cijeli studeni, a rijeka Rio Grande ima najniži vodostaj od 1902. godine. Nedostaje i pitke vode. 'Mislim da se proročanstva ispunjavaju. Bliži nam se kraj svijeta. Sunce je kod nas sve jače. Nitko ne može raditi nakon 11 sati jer je prevruće', rekao je 19-godišnji ribar Erli Perreira.

Pročitajte i ovo Ubijena divovska anakonda Veliki gubitak za biološku raznolikost Najveća zmija na svijetu pronađena mrtva: "Ubojice su bolesnici, tužan sam i ljut!" Jair Bolsonaro Zavjera za vojni udar Policija istražuje bivšeg predsjednika: Zanima ih zašto je proveo dvije noći u mađarskoj ambasadi

Stanje pogoršavaju i požari, kojima mali farmeri pokušavaju očistiti svoj teren. Zbog nekontroliranih požara, čiji se broj povećao na 19 tisuća ove godine u usporedbi s 5 tisuća prošle godine, smanjuje se broj pašnjaka a stoka ugiba, piše Reuters.

Promjene su neminovne

'Nema sumnje kako će se Amazona promijeniti. Za pet godina već bi moglo biti prekasno. Moramo se ujediniti i djelovati sada', rekao je John Carter, porijeklom iz Texasa, koji na tom području živi već 15 godina. Teška je suša Amazonu pogodila i prije pet godina, a prošle se godine morala nositi s poplavama.

Prema jednom katastrofalnom scenariju Amazona bi do 2100. godine mogla postati nalik savani. Klimatolozi u narednim godinama predviđaju daljnji rast temperature i to za 3 do 5 stupnjeva Celzijevih.

>> VIDEO: Novo pleme u Amazoni vraća nas tisuće godina unazad

'Ove smo godine vidjeli sušu, poplave i požare u kratkom periodu. To nije nimalo normalno za ekološki obrazac na ovom području. Klimatske promjene naša su stvarnost, a na nama je da poduzmemo hitne korake kako bi se na vrijeme pripremili za njih', rekao je Sergio Leitao, Greenpeaceov klimatski stručnjak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene