Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

'Bush je đavao!'

VIDEO Ovim je izjavama Chavez šokirao svijet!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
George Bush je đavo, alkoholičar, luđak, i kukavica, Obama neznalica, Izrael ubojica, a Isus Krist najveći socijalist u povijesti - to je samo dio izjava kojima je preminuli venezuelanski predsjednik Hugo Chavez 'zabavljao' svijet.

Jedan od najslavnijih njegovih nastupa bio je onaj u Općoj skupštini UN-a 2006. godine. Hugo Chavez tada je svoju verbalnu bitku sa Sjedinjenim Državama prenio u UN, nazvavši predsjednika SAD-a Georgea W. Busha 'đavlom'. 'Đavo je došao jučer ovdje', rekao je Chavez referirajući se na Bushovo obraćanje skupštini dan prije. 'Došao je ovdje govoriti kao da je vlasnik svijeta'.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sanja veliku Rusiju Dodik veličao osuđene ratne zločince: "Ne smijete ih zaboraviti samo zato jer je netko rekao da su oni izvršili zločin" Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: UN, by Cia Pak) GRABAR-KITAROVIĆ u un-U "Hrvatska je postala metafora za ono što jedna zemlja može učiniti da bi stigla na vrh svijeta"

Tijekom svog boravka u New Yorku svog tadašnjeg američkog kolegu Georgea W. Busha nazvao je alkoholičarom i bolesnikom. 'Bush je alkoholičar i iskompleksirani bolesnik', rekao je Chavez prolaznicima dok se šetao Harlemom. Busha je nazvao i 'đavlom i tiraninom'.

>> Umro je Hugo Chavez!

'Bush hoda poput Johna Waynea', slavnog američkog glumca koji je često glumio kauboje u westernima, dodao je predsjednik Chavez. 'Ne razumije se u politiku. Na svoj položaj je došao zahvaljujući ocu', aludiravši na Busha starijeg, bivšeg američkog predsjednika.

'Bush je luđak'

Još ranije, u ožujku, Busha je nazvao kukavicom. 'Reći ću Vam nešto Gospodine Opasnost (naziv koji je Chavez znao koristiti kada bi govorio o Bushu), vi ste kukavica jer niste otišli u Irak voditi svoje trupe. Lako je biti vođa sa sigurne udaljenosti', poručio je tada Chavez. Dvije godine kasnije, osim što ga je ponovno nazvao alkoholičarom, Busha je nazvao i luđakom.

Slavni govor u UN-u možete pogledati u priloženom videu.

Izrael nazvao ubojicom

'Izraelska je država postala genocidna, postala je ubojicom, neprijateljem mira', rekao je Chavez početkom rujna 2009. na zajedničkoj konferenciji za novinare sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom. 'Izrael je postao izvršitelj američke imperijalističke politike...Ponovno treba podignuti zastavu Nasera, socijalizma, narodne vlasti i oslobođenja arapskog naroda', poručio je Chavez.

Napad na Gazu nazvao holokaustom

Ranije, u siječnju iste godine, izraelsku ofenzivu u Gazi nazvao palestinskim holokaustom i dodao da bi predsjednicima Izraela i Sjedinjenih Država trebalo suditi na međunarodnome sudu. 'Holokaust, eto što se upravo događa u Gazi', rekao je Chavez za televiziju. 'Predsjednika Izraela u ovome bi trenutku trebalo odvesti na Međunarodni kazneni sud zajedno s predsjednikom Sjedinjenih Država', kazao je on.

Nekoliko dana prije optužio je službeni Washington da je otrovao nekadašnjega palestinskog predsjednika Jasera Arafata kako bi destabilizirao Bliski istok i opravdao izraelske upade uz američki blagoslov.

Ta je teza ponovljena i odmah nakon Chavezove smrti - potpredsjednik Venezuele Maduro optužio je SAD da su otrovali Chaveza, kao što su i Arafata.

S Gadafijem tražio novu definiciju terorizma

Krajem rujna iste godine, na sastanku održanom dan nakon summita afričkih i južnoameričkih čelnika u Venezueli, Chavez i Gadafi potpisali su deklaraciju kojom traže održavanje globalne konferencije na kojoj bi se zacrtala nova definicija terorizma.

Tijekom pobune u Libiji, pobunjenike je nazvao teroristima i stao na Gadafijevu stranu.

Obama je neznalica

Zbog optužbi predsjednika SAD-a, Baracka Obame, da podržava terorizam, Chavez je u ožujku 2009. godine odustao od diplomatskih odnosa sa SAD-om. Predsjednik Venezuele rekao je tada kako je njegov američki kolega Barack Obama u najboljem slučaju neznalica, komentirajući tako Obaminu izjavu da je Chavez podržavao terorizam i onemogućio napredak u Latinskoj Americi.

'Obama mene optužuje za podržavanje terorizma. Najmanje što mogu reći je da je on siroti neznalica - trebao bi čitati i malo proučiti svijet oko sebe', rekao je Chavez, naglasivši da napredak Latinske Amerike sprečava uprvao 'carstvo koje je naslijedio Obama'.

'SAD je parazit'

Svog najvećeg protivnika, SAD, napadao je i zbog gospodarske politike. U kolovozu 2011. godine napisao je na Twitteru da su Sjedinjene Američke Države 'pravi parazit za svjetsku ekonomiju', nakon što je slične riječi upotrijebio njegov 'prijatelj' ruski premijer Vladimir Putin.

'Isus Krist je najveći socijalist'

Isusa Krista, pak, Chavez je 2007. godine nazvao najvećim socijalistom u povijesti. 'Socijalizam, a ne kapitalizam, je rješenje koje će donijeti dobrobit Venecueli, ali i cijelom svijetu', rekao je tada Chavez.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene