Obavijesti Video Pretražite Navigacija
46 posto glasača protiv

Venezuelska oporba upozorava Chaveza da nije ostvario uvjerljivu pobjedu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici venezuelske oporbe upozorili su predsjednika Huga Chaveza da njegova pobjeda na referendumu kojom je uklonio ograničenja broja svojih predsjedničkih mandata nije bila uvjerljiva te da će trebati širi konsenzus da ostane na vlasti.

Oporbeni čelnici su napomenuli da je šest milijuna Venezuelaca, odnosno 54 posto glasača, bilo za prijedlog koji predsjedniku dopušta neograničen broj isticanja kandidatura za predsjednički položaj, dok je pet milijuna (46 posto) glasovalo protiv. Oporba također ističe da 32 posto registriranih birača nije izašlo na glasovanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Luke i ceste pod nadzorom Venezuela: Ratna mornarica raspoređena u luke Slika nije dostupna Chavez se ne da Venezuela odlučuje o neograničenom broju predsjedničkih mandata

Luis Ignacio Planas, čelnik konzervativne stranka Copei, je rekao da oporba može biti sretna zbog činjenice da je pet milijuna Venezuelaca zanemarilo vladinu 'ucjenu'. On je rekao da Chavez nije uspio dobiti sedam milijuna glasova koje je osvojio kada se 2006. kandidirao za novi predsjednički mandat.

'Chavezova je pobjeda bila Pirova, njegova pobjeda nad demokratskim snagama nije bila uvjerljiva. Nadajmo se da će izvući dobru pouku iz tih rezultata jer je gotovo pola zemlje odbilo projekt omogućavanja neograničenog broja kandidatura. Vlada mora shvatiti da je ona vlada za sve Venezuelce a ne samo dio njih', rekao je Planas.

Ismael Garcia, čelnik stranke lijevog centra Podemos, koja je nekada podržavala Chaveza je rekao da oporba mora biti spreman na 'mnoge bitke' u vrlo polariziranom okružju. On je ustvrdio da 'pravila i procedure' na nedjeljnom glasovanju 'bila kršena' te da je vlada krenula 'putem varanja'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene