Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez rasporedio je ratnu mornaricu u luke i upozorio da bi guverneri koji se protive novom zakonu, po kojem se ključne prometne točke stavljaju pod nadzor savezne vlade, mogli završiti u zatvoru.


Govoreći u svom tjednom televizijskom i radijskom programu Chavez je zapovijedio ratnim brodovima da preuzmu nadzor nad lukom Cabello u državi Carabobo i lukom Maracaibo u državi Zulia, dvjema najvećim venzuelanskim luakama.

Vezani članci Slika nije dostupna Chavez otvorio Twitter profil Slika nije dostupna Chavez optužio SAD za okupaciju Haitija

Zastupnici vjerni Chavezu prošlog su tjedna sve zračne luke, auto-ceste i pomorske luke stavili pod savezni nadzor, što je potez koji po protivnicima Chavezove vlade ima za cilj proširiti predsjednikovu moć. 'To je pitanje nacionalne sigurnosti', rekao je Chavez u nedjelju braneći zakon.

Oporbeni guverneri su upozorili da zakon koji je donijela nacionalna skupština kojom dominiraju Chavezove pristalice ima za cilj financijski ugušiti predsjednikove neprijatelje i potkopati im potporu u izbornim jedinicama u kojima su pobijedili u studenom.

Po zakonu države i gradovi više ne mogu prikupljati namete na promet ili postavljati naplatne točke na auto-cestama, što znači da će guverneri i gradonačelnici imati manje novaca za lokalne javne projekte.