Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi prosvjedi

Veliki štrajk u Sloveniji: Na ulicama tisuće zaposlenih u javnoj upravi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U svim većim gradovima održavaju se prosvjedni skupovi protiv politike štednja i rezova koje provodi slovenska vlada.

Bijeli štrajk održava se u zdravstvenim ustanovama, javnoj upravi, štrajka više od 40.000 zaposlenih u školstvu, obrazovanju i kulturi, a isto tako pripadnici carinskih službi, dio policije. Svi oni nezadovoljni su vladinom politikom štednje i rezanja troškova javnog sektora kojemu je proračunom za ovu godinu određena masa plaća za pet posto manja nego prošle godine.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Granični prijelaz Zbog dogovora s Vladom Slovenska policija štrajka: Prestanak rada mogao bi se odraziti na granične prijelaze s Hrvatskom

>> Janša pred ostavkom, slijedi li raspad koalicije?

Boje se novog smanjivanja plaća koje su im u okviru stabilizacije javnih financija snižene već sredinom prošle godine, ali i mogućih otpuštanja. Vlada sa svoje strane tvrdi da više sredstava u proračunu jednostavno nema, da je u javnom sektoru zadnjih godina došlo do povećavanja broja zaposlenih unatoč krizi koja je pogodila realno gospodarstvo i da smanjivanjem mase za njihove plaće nije kršila kolektivni ugovor koji je na snazi. Štrajku javnog sektora pridružio se i sindikat zaposlenih u metalnoj i elektroindustriji SKEI, u koji je učlanjeno 15-ak tisuća radnika.

Prosvjedni skupovi sindikalnih aktivista i štrajkaša, koji su rano popodne počeli u Ljubljani, Mariboru i još desetak gradova, na kojima izražavaju protivljenje politici štednje koju provodi sadašnja vlada, odvijaju se za sada mirno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene