Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srijeda 'Dan D' za Sloveniju

Janša pred ostavkom, slijedi li raspad koalicije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije točno godinu dana građani Hrvatske na referendumu su kazali 'da' ulasku u Europsku uniju. Od 27 zemalja članica hrvatski pristupni ugovor ratificirala je 21. Ključ, baš kao i tijekom pregovaračkog procesa, opet drže naši susjedi. Mogući novi, prijevremeni, izbori u toj zemlji poziciju Hrvatske bitno otežavaju.

Premijer Janez Janša trebao bi odstupiti večeras do ponoći. To su mu uvjetovala tri koalicijska partnera - Građanska lista Gregora Viranta, stranka umirovljenika aktualnog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca te Slovenska pučka stranka Radovana Žerjava.

Pročitajte i ovo Novinari na press konferenciji Sve lošija situacija na razini EU Hrvatska se našla na zabrinjavajućoj listi: Rame uz rame Mađarskoj i Poljskoj po napadima na novinare Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom

Pomirbeni susret u vili Podrožnik nije uspio, a Janša je bez izjava. Koalicijski partner i predsjednik parlamenta Virant, Janši je ostavio mogućnost da za svoje mjesto predloži nekog iz svoje stranke, ali koalicija je očito pred raspadom.

'Po mojem mišljenju ništa se nije promijenilo. Ako Janša danas do ponoći ne podnese ostavku, sutra navečer moja stranka donosi odluku o povlačenju iz vlade, pa, stoga, i ja namjeravam podnijeti ostavku na mjesto predsjednika parlamenta', kazao je Virant.

>>
Pomirbeni sastanak stranaka u Janšinoj vladi završio bez izjava

Iako predsjednik Borut Pahor kaže kako su prijevremeni izbori zadnja moguća opcija, slovenska parlamentarna kriza neminovno se odražava i na brzinu i na kvalitetu rješenja pitanja duga ljubljanske banke te ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u parlamentu susjedne nam zemlje.

'Apeliram na slovenske kolege da održavaju dobre susjedske odnose i da pristupanje Hrvatske Europskoj uniji ne koriste u svrhu političke kampanje u krizi u kojoj se Slovenija našla', kazao je Brend Posselt.

U Bruxellesu mu je danas odmah odgovorio Jelko Kacin, inače izvjestitelj europskog parlamenta za Srbiju. Tvrdi da spor s Hrvatskom nema veze s političkom krizom u njegovoj zemlji, već na nepoštivanje dogovorenog. Očito aludirajući na sporazum Kosor Pahor te jednostranu odluku naše vlade da podrži tužbe hrvatskih banaka.

'Problem je što se dogovor nije poštovao,još zakoni staroga Rima kažu: 'Pacta sunt servanda' - dogovoreno se mora poštovati. I složio bih se s ocjenom bivšeg ministra Jandrokovića da je premijer Milanović prije Beograda trebao otići u Ljubljanu i osobno uspostaviti dijalog', kazao je Kacin.

Bez obzira na Kacinov stav ,većina zatupnika u europskom parlemantu se slaže da Hrvatska treba i zaslužuje u EU ući u predviđenom roku- prvoga srpnja. 'Hrvatska je ispunila gotovo sve od zadanih 10 točaka.Ta je zemlja napravila neviđen napredak važan ne samo za Hrvatsku, već i za cijelu regiju. To je napredak učinjen po najvišim standardima politike proširenje Europske unije', kazao je Libor Rouček

Bilo kako slovenija ograničava i manevar i vrijeme. Dva financijska eksperta sastat će se za 7 dana u Sloveniji. Svojim vladama predložit će još jedno rješenje, a sva dosadašnja Ljubljana je odbila.Odluka o Ljubljanskoj banci je isključivo politička.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene