Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doplivao je iz Georgije

Morski pas Jekyll ponovno lociran, čini se da ove godine neće biti tradicionalnog kupanja na nacionalni praznik

Morski pas
Morski pas Foto: Getty Images
Mladi morski pas težak gotovo 180 kilograma i dug oko 2,5 metara, otkad je označen, proputovao je gotovo 5000 kilometara. Sada se nalazi uz obalu otoka Georgetown u američkoj saveznoj državi Maine.

Gotovo 180 kilograma težak morski pas po imenu Jekyll pliva uz obalu američke savezne države Maine, sjeverno od Cape Coda, samo nekoliko tjedana nakon što je napustio Hamptons, popularno ljetovalište Njujorčana.

Jekyll je ime dobio nakon što je u prosincu prošle godine označen u blizini otoka Jekyll u saveznoj državi Georgiji, a otada putuje na sjever. Čini se kako će se u Maineu zadržati do američkog Dana nezavisnosti, praznika koji većina tamošnjih građana provodi na plaži, piše Daily Mail.

Mladi morski pas trenutačno teži gotovo 180 kilograma, a dug je 2,5 metara. Otkada je označen, proputovao je gotovo 5000 kilometara.

Prema podacima organizacije Ocearch Shark Tracker, nekoliko morskih pasa boravi u zaljevu uz obalu države Maine, a oko 20 ih pliva između Long Islanda, New Yorka i Cape Coda u državi Massachusetts.

Pročitajte i ovo Napad morskog psa u nacionalnom parku na Floridi Strava na Floridi VIDEO Morski pas napao ribiča u nacionalnom parku: "Nemojte napraviti istu grešku!"

Morski psi uglavnom nisu opasni za kupače, a prvi smrtonosni napad u tom dijelu SAD-a dogodio se 2020. godine uz obalu otoka Bailey. Tada je stradala 63-godišnja Julie Dimperio Holowach, koja je plivala u moru s kćeri kada ju je napao morski pas. Prije tog incidenta lokalno stanovništvo vjerovalo je da morski psi koji se nalaze uz obalu neće napasti ljude.

"Kada smo saznali što se dogodilo, bilo je to traumatično za sve. Bio je totalni šok i otvorio je oči lokalcima", kazala je stanovnica Mainea Cathy Piffath.

Pročitajte i ovo Uhvaćen morski pas napad u ljetovalištu VIDEO U morskom psu pronađeni dijelovi muškarca: "Mog sina ubio je za 20 sekundi"

Od napada neki gradovi koriste ljubičastu zastavu sa slikom morskog psa kako bi upozorili kupače gdje su u posljednja 24 sata uočeni. Iste zastave mogu se vidjeti i na plažama u Floridi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve je snimila kamera VIDEO Morski pas napao ga u kajaku: ''Čuo sam šištanje, podigao pogled i vidio tu veliku smeđu stvar''

U posljednjih 50 godina u svijetu je bilo oko 1200 napada morskih pasa na ljude, a smrtnost im je tek 14 posto. Morski psi najčešće napadaju popodne, a 22. srpnja najčešći je datum napada. Sjedinjene Američke Države imaju najveći zabilježen broj napada morskih pasa, više od 700. Mnogi smrtonosni napadi dogodili su se u Floridi, na Havajima, u Kaliforniji i Južnoj Karolini. Na drugom mjestu su napadi morskih pasa u Australiji, u kojoj se u posljednjih 50 godina dogodilo malo više od 250 takvih napada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene