Stotinu spasilaca i građana započelo je do sada najveću pretragu rijeke Bosne s ciljem pronalaska šestogodišnjeg dječaka kojem se nakon pada u nabujali potok u mjestu Begov Han gubi svaki trag.

Galerija Potraga za dječakom u BiH (Foto: Pixsell, Armin Durgut) - 5 Akcija spašavanja u BiH (Foto: GSS Sarajevo)1 Akcija spašavanja u BiH (Foto: GSS Sarajevo)2 +6 Potraga za dječakom u BiH (Foto: Pixsell, Armin Durgut) - 7

Pripadnici gorskih službi spašavanja Žepče, Zenica, Zavidovići i Sarajevo, Kantonalne i Federalne uprave civilne zaštite, SNIK Atom te deseci građana tijekom subote će pretražiti teren od osam kilometara kako bi pronašli šestogodišnjaka koji je nesretnim slučajem pao u nabujali potok.

Vezani članci Poplave u Prijedoru (Foto: Screesnhot/Darko Vujasinović video) Apokaliptične scene iz BiH: Pogledajte kako danas izgleda poplavljeni Prijedor Obrana ugroženih područja od poplava (Foto: Dnevnik Nove TV) "Teško nam je, bilo bi lakše da pomogne vojska. Nasip će izdržati, a vodostaj mora pasti. Mora, za našu dušu!"

Na sastanku sudionike akcije rečeno je da je područje podijeljeno po zonama te da će timovi pretraživati svoja područja detaljno pregledavajući svaki metar, piše Klix.

Potraga za dječakom u BiH (Foto: Pixsell, Armin Durgut) - 5 Potraga za dječakom u BiH (Foto: Pixsell, Armin Durgut) - 1 Foto: Pixsell, Armin Durgut

Rijeka Bosna je na pojedinim mjestima deset metara niža od vodostaja koji je zabilježen kada je dječak pao u potok koji se ulijeva u rijeku Bosnu.

Detaljna pretraga obale

Admir Bajrektarević, načelnik GSS Zavidovići i vođa akcije naglasio je da spašavatelji obrate pažnju na detalje na obalama Bosne i nakupljenim deponijama otpada uz rijeku gdje bi mogli vidjeti tijelo dječaka ukoliko se radi o suhom utapanju.

"Cilj je pretresti sve i paziti na građane koji i na improvizirane načine pregledaju Bosnu", kazao je Bajrektarević. Građani su i u petak, kao i proteklih dana, na napuhanim zračnicama guma pretraživali korito Bosne, a i u subotu će u velikom broju pretraživati područje nizvodno prema Žepču i Maglaju.

Potraga za dječakom u BiH (Foto: Pixsell, Armin Durgut) - 5 Potraga za dječakom u BiH (Foto: Pixsell, Armin Durgut) - 6 Foto: Pixsell, Armin Durgut

Na zahtjev Federalne uprave civilne zaštite Republički zavod civilne zaštite Republike Srpske pružio je podršku u pregledu područja Bosne u Republici Srpskoj te će ih o svim detaljima informirati. Akcija će trajati sve dok vremenski uvjeti budu dozvoljavali aktivnosti na vodi i pored vode.

Pao s bicikla u nabujali potok

Podsjetimo, dječak (6) bio je u blizini svoje kuće kada je nesretnim slučajem pao u potok čiji je vodostaj porastao od obilnih padalina.

Kako se neslužbeno doznaje, dijete je vozilo bicikl i izgubilo ravnotežu te palo u potok. Bicikl je pronađen. Majka je skočila za dječakom u pokušaju da ga spasi, ali bezuspješno. Iako ga je uspjela uhvatiti, bujica vode mu je istrgla ruku iz njezine.

Aktivisti prepriječili put sudionicima povorke "Hod za život", policija privela 13 ljudi Policija privela prosvjednike koji su ometali Hod za život (Foto: Pixsell, Goran Kovačić) - 1 Na ulicama Rijeke startala povorka Hoda za život (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Na ulicama Rijeke startala povorka Hoda za život (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) +18 Rijeka: U isto vrijeme startala i povorka Hod za slobodu
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju