Obavijesti Pretražite Navigacija
Hoće li se imati gdje vratiti?

Velika opasnost nadvila se nad malo švicarsko selo, naređena evakuacija: ''Svi smo mislili da ćemo imati više vremena, jako je čudan osjećaj''

Brienz
Brienz Foto: Getty Images
Stanovnicima malog švicarskog sela Brienz rečeno je da spakiraju svoje torbe i odmah odu. Naime, dva milijuna kubnih metara stijene s planine iznad njih treba se osloboditi i srušiti u dolinu u idućih nekoliko dana.

Naredba o evakuaciji nije potpuno iznenadila preostalo stanovništvo malog švicarskog sela Brienz, a riječ je o 70-ak mještana. Naime, to selo u istočnom kantonu Graubünden već se neko vrijeme smatra geološkim rizikom.

Samo selo izgrađeno je na zemljištu koje se spušta prema dolini, zbog čega se crkveni toranj naginje i nastaju velike pukotine na zgradama.

U tijeku su radovi na stabilizaciji i činilo se da bi se klizanje moglo usporavati, no planinska padina iznad Brienza nije se prestala raspadati. Mještani su se navikli na prilično velike gromade koje padaju u njihove vrtove.

Klizi ''otok''

Geolozi su upozorili da se pomicanje stijena ubrzava. Dio stijene, nevino nazvan "otok", do 2023. klizio je brzinom od 32 metra svake godine.

Vlasti su upozorile na moguću evakuaciju kasnije ovog ljeta, a za kraj ovog tjedna zakazan je redovni seoski sastanak kako bi se svi informirali, piše BBC.

Umjesto toga, nakon što su najnovije procjene rizika pokazale da je odron kamenja neizbježan, naredba za evakuaciju stigla je iznenada u utorak ujutro. Od tog trenutka nitko tko ne živi u Brienzu ne smije ući u mjesto, a svi mještani moraju izaći najkasnije do petka.

 

"Sviđa mi se ovdje, Brienz je lijepo selo, tiho je", rekla je jedna mlada žena. ''Dogodilo se tako brzo'', dodala je druga: ''Svi smo mislili da ćemo imati više vremena, jako je čudan osjećaj.''

Većini je ponuđen smještaj u susjednim selima, poput ljetovališta Lenzerheide, koje ima dovoljno mjesta jer je skijaška sezona završila, a ljeto još nije počelo. No to nije trajno rješenje, a nije ni lako.

"Spremna sam", rekla je jedna starija gospođa stojeći na kućnom pragu s kovčegom: "Ali mislim da ću čekati do posljednjeg trenutka."

Mnogi se sad pitaju zašto bi jedno selo doživjelo takvu sudbinu u Švicarskoj, gdje su građevinski propisi strogi, a procjena rizika stalan proces. Međutim, švicarske alpske regije posebno su osjetljive na globalno zatopljenje.

Samo da se ne ponovi užas

Kako se ledenjaci skupljaju, a permafrost visoko u planinama počinje topiti, stijena postaje nestabilna. Ogromni komadi stijena otpali su 2006. godine s poznate švicarske planine Eiger, uzrokujući zatvaranje pješačkih staza i potaknuvši geologe na upozorenje da se takvi događaji mogu očekivati češće.

Veliko klizište pogodilo je 2017. godine selo Bondo, također u Graubündenu, zatrpavši pola sela i ubivši osmero ljudi. Prošlog ljeta najnovija mjerenja pokazala su da su švicarski ledenjaci izgubili više od polovine svog volumena u posljednjih sto godina.

U utorak navečer stanovnici Brienza, neki već sa svojim automobilima pakiranima vani, okupili su se za posljednji izvještaj od vlasti.

Pročitajte i ovo Ledenjak u Švicarskoj KLIMATSKE PROMJENE Najgore otapanje švicarskih ledenjaka od početka mjerenja otkriva jezive tajne desetljećima zarobljene u ledu

Pročitajte i ovo Klimatske promjene, ilustracija - 1 povijesna prekretnica Temperature rastu, ledenjaci pate, stvaraju se novi ekosustavi: Klimatske promjene sve su vidljivije

Taj "otok", koji zvuči nevino, kreće se još brže, a geolozi sada kažu da se očekuje da će njegova dva milijuna kubnih metara stijene pasti u sljedećih sedam do 24 dana.

Kako će točno sav taj kamen pasti, još nije jasno. Moglo bi sve ići postupno, izbjegavajući većinu sela, ali mogao bi se i brzo srušiti i potpuno uništiti Brienz.

Konsenzus među mještanima je da se nadaju i očekuju da će se vratiti svojim domovima. Problem je što ne znaju hoće li oni postojati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene