Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MUKE PO BREXITU

Kaos na Otoku zbog goriva, u pripravnosti i vojska. Hrvatica iz Londona: ''Vlada atmosfera panike, Britanija je na rubu''

U Velikoj Britaniji već danima vlada apsolutni kaos zbog nestašice goriva. Zbog dugačkih redova ispred benzinskih crpki i panike koja je nastala među vozačima sada je u pripravnosti vojska. Kakva je atmosfera u Londonu, ispričala nam je Hrvatica koja ondje živi.

Zbog suše na britanskim benzinskim postajama u stanje pripravnosti stavljena je vojska. 150 vojnih vozača kamiona na raspolaganju je za transport goriva od spremišta do benzinskih crpki. U kilometarskim redovima do njih se čeka satima.

''Ovo je četvrta i nemam goriva, uskoro mi ponestaje i ne znam kako ću uspjeti'', zabrinut je jedan od brojnih vozača koji su nervozni, goriva na dvije trećine crpki nema, strpljenja je sve manje, a zbog guranja u redu prijeti se i nožem.

''Vlada atmosfera panike, barem što se tiče nafte. Ljudi definitivno kupuju benzin puno više nego što su kupovali ranije. Prosjek prije je bio da bi napunili spremnik za 25 funti, sad je 100 funti. Facebook grupe, novine, sve je prepuno uputa gdje ima benzina, gdje nema benzina'', opisuje aktualnu situaciju Nataša Magdalenić-Bantić, poznata hrvatska novinarka koja već dugi niz godina živi i radi u Londonu.

Panika je rezultat problema u opskrbi gorivom jer goriva ima u rafinerijama i skladištima, ali ga nema tko dopremiti do benzinskih crpki. Velika Britanija pati od kroničnog nedostatka vozača kamiona.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna produbljuje se kriza Panika na Otoku: Presušilo 90 posto benzinskih postaja, Vlada zbog kaosa povukla konkretne poteze
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nema ni purica u trgovinama Strah od nestašice: Danima opsjedaju benzinske postaje, mnoge su morale zatvoriti, vlasti apeliraju na vozače da se smire

''Vlada trenutno jedino što je napravila jest da je pozvala stare, penzionirane vozače da se vrate na posao, dala je 5000 viza za vozače iz Europske unije koji su možda voljni doći pomoći, ali to nema baš sjajan odaziv'', kaže Magdalenić-Bantić.

Procjenjuje se da u Britaniji nedostaje 100.000 vozača kamiona. Stvorilo je to problem i poljoprivrednicima, a police trgovina su sve praznije.

''Mislim da je Britanija zbog kombinacije COVID-a, Brexita i nepripremljenosti konzervativne vlade na rubu'', smatra Magdalenić-Bantić.

Ministar prometa Grant Shapps poručuje da se situacija s gorivom počinje stabilizirati: ''Poduzeli smo 18 različitih koraka, od kojih je pripremanje vojske najnoviji. Vide se prvi znakovi stabilizacije, koji se još neće odraziti u dugačkim redovima, ali održavaju se u postotku goriva dostupnog u podzemnom skladištu na samim benzinskim postajama''.

No ovih dana do posla bez goriva nisu mogli medicinski radnici, a u dugačkim redovima morala su čekati i vozila hitne pomoći.

Nakon što već danima bijesne jer na benzinskim crpkama nema goriva, Britancima se obratio premijer Boris Johnson, koji je rekao da Vlada obavlja sve potrebne pripreme u opskrbnom lancu uoči Božića.

''Stvari će se početi popravljati. Ono što želimo jest osigurati sve potrebne pripreme kako bismo izdržali do Božića i nakon njega. Ne samo po pitanju opskrbe benzinskih postaja već svih dijelova opskrbnog lanca. Vidimo da svjetsko gospodarstvo u ovom trenutku iziskuje sve veću potražnju za plinom, za vozačima kamiona. Nestašica je u cijelom svijetu. To utječe na zemlje diljem svijeta''.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene