Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pet mjeseci sukoba

Pakao na zemlji se nastavlja: Brojka poginulih u Gazi premašila 30.000

Broj poginulih u Gazi premašio 30.000 ljudi
Broj poginulih u Gazi premašio 30.000 ljudi Foto: Afp
Nakon gotovo pet mjeseci sukoba između Izraela i Hamasa, brojka poginulih u Gazi premašila je 30.000 ljudi.

Brojka poginulih u Gazi premašila je 30.000 ljudi, priopćilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva u opkoljenoj enklavi. Informacija se pojavila usred sve većeg međunarodnog pritiska na Izrael da prekine borbe i daljnju pogibiju u Gazi.

Ova brojka naglašava užasnu, višemjesečnu muku za Palestince koje su izraelska bombardiranja i kopnene kampanje raselile većinu stanovništvu pojasa i stvorile golemu humanitarnu krizu, piše CNN.

Pročitajte i ovo Hrvoje Vojković Poduzetnik i političar Vojkoviću presudili tulipani i božuri: Pokušao izvući 400.000 eura

Iako sve veći broj zemalja vrši pritisak da Izrael zaustavi sukob, njihov ključni saveznik, SAD, im još uvijek dobavlja vojnu pomoć. No, čak je i sam SAD u Ujedinjenim narodima predložio privremeni prekid vatre, ali je isto tako uložio veto na pozive za hitan prekid sukoba.

Među Palestincima vlada strah od napada u Rafahu, najjužnijem gradu Gaze u kojem trenutno nagurano više od milijun ljudi, a očekuje se da bi tamo Izrael uskoro mogao pokrenuti novu ofenzivu.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin obraća se naciji Govor o stanju nacije Putin uvjeren da NATO planira napasti Rusiju: "To može pokrenuti upotrebu nuklearnog oružja. Naše je spremno"

Prema podacima ministarstva zdravstva Gaze među poginulima je 70 posto žene i djece, dok s druge strane Izrael procjenjuje da je od početka sukoba 7. listopada, ubijeno oko 10.000 boraca Hamasa, no neovisni izvori zasad ne mogu potvrditi točnost podataka.

Skoro pet mjeseci kasnije, Izrael je izvijestio da je više od 100 talaca ostalo u zarobljeništvu te da ne odustaju od svojih ciljeva povratka talaca i uništenja Hamasa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene