Obavijesti Video Pretražite Navigacija
javnost bijesna

Što se događa u Francuskoj? Već treći dužnosnik nove Macronove vlade optužen za seksualno uznemiravanje

Prosvjed protiv Macronovih ministara
Prosvjed protiv Macronovih ministara Foto: Afp
Chrysoula Zacharopoulou, državna tajnica nove vlade francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, javno je optužena za dva slučaja silovanja. Ona je već treća osoba iz vlade protiv kojeg su navodne žrtve odlučile javno istupiti.

Francusku javnost potresa novi skandal jednog od pripadnika nove vlade predsjednika Emmanuela Macrona. U srijedu se nova državna tajnica francuske vlade Chrysoula Zacharopolou našla pod optužbom za silovanje žene, čiji je identitet iz pravnih razloga ostao skriven. 

Javne se optužbe protiv državne tajnice odnose na 2016. godinu kada je radila kao ginekolog, i kada je navodno počinila dva slučaja silovanja protiv jedne žene. Žalba je podnesena 25. svibnja u Parizu, a službena je istraga započeta 27. svibnja, prenosi časopis Marianne.

Međutim, Zacharopolou nije prvi član vlade koji je optužen za silovanje i seksualno uznemiravanje - ona je već treći. Uz nju, zgražanje javnosti i osudu medija izazvali su Damien Abad, ministar solidarnosti, autonomije i osoba s invaliditetom te Gérald Darmanin, ministar javnog djelovanja i računovodstva javnih službi.

Gotovo 200 žena javno istupilo

Protiv novog ministra solidarnosti, autonomije i osoba s invaliditetom, u ponedjeljak je javno istupilo gotovo 200 žena i zahtijevalo njegovu ostavku i otvaranje istrage u njegovo ponašanje. Tri različite žene optužile su Abada za silovanje i seksualno neprimjereno ponašanje, prenosi Le Monde

Jedna od žena rekla je da, za vrijeme odnosa u kojemu je pristanak bio osiguran, Abad nije htio prestati kad ga je žena tražila. Druga je rekla da se onesvijestila nakon što je popila piće s njim. Probudila se kasnije u hotelskoj sobi, cijelo tijelo ju je bolilo i nije se ničeg sjećala, prenosi Mediapart.

Pročitajte i ovo Jean Castex Tko će ga zamijeniti? Francuski premijer podnio ostavku i tako otvorio put rekonstrukciji vlade

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna želi biti posrednik Macron vjeruje u diplomatsko rješavanje rata u Ukrajini: "Ne smijemo poniziti Rusiju..."

Međutim, optužbe za sramotno ponašanje članova francuske vlade ovdje ne staju. Gérald Darmanin, ministar javnog djelovanja i računovodstva javnih službi, optužen je još 2018. godine da je silovao Sophie Patterson-Spatz 2009. godine. U međuvremenu je javno istupila još jedna žena, koja ga je optužila za seksualno uznemiravanje.

Uz sve probleme Emmanuela Macrona, sve manjeg povjerenja stanovništva, gubitka parlamentarne većine i sve većeg siromaštva, ponašanje ljudi koje je odabrao za članove vlade produbljuje raskol između francuske javnosti i administracije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene