Sestra Cristina Scuccia (Foto: AFP)
Sestra Cristina Scuccia (Foto: AFP) Foto: Afp

Vatikan je savjetovao redovnicama da ne pretjeruju s korištenjem društvenih mreža kako ne bi uprljale svoj kontemplativni svijet s “bukom, vijestima i riječima”.


Prema dokumentu objavljenom u vatikanskom uredu za vjerski život, časnim sestrama dopušteno je koristiti Facebook ili Twitter i čitati vijesti na intenetu, ali im je savjetovano da to čine s diskrecijom te da paze na sadržaj.

Vezani članci Papa Franjo Potvrdio glasnogovornik Vatikana: Papa Franjo u bolnici, danas ide na operaciju Kardinal Angelo Becciu Financijske malverzacije u Svetoj Stolici: Podignuta optužnica i protiv kardinala zbog pronevjere, pranja novca, prijevare...

Upute su objavljene tri tjedna nakon što je skupina časnih sestara u Španjolskoj na Facebooku protestirala zbog oslobađajuće presude petorici muškaraca optuženih za grupno silovanje tinejdžerice u Pamploni 2016. godine. Muškarci su, naime, osuđeni za lakši prijestup seksualnog zlostavljanja, a presuda je izazvala veliki val prosvjeda u Španjolskoj.

"Živimo u samostanu, nosimo odore do gležnjeva, ne izlazimo noću, ne idemo na tulume, ne konzumiramo alkohol i zavjetovale smo se na čistoću. Mislimo da nas to ne čini boljima ili gorima od bilo koga drugoga. Možda je paradoksalno, ali osjećamo se sretnije i slobodnije od većine. I baš zato što je to sloboda našeg izbora, branimo svim raspoloživim sredstvima (a ovo je jedno od njih) pravo svih žena da slobodno kažu ne a da ih se ne osuđuje, siluje, zastrašuje, ubija ili ponižava. Sestro, ja ti vjerujem”, napisala je tada na Facebooku jedna časna sestra nakon slučaja.

Objava je skupila do ovog trenutka više od 14.000 lajkova i podijeljena je više od 15.000 puta. Papa Franjo također je dosta otvoren prema društvenim mrežama te ima 17,7 milijuna pratitelja na Twitteru.

Među redovnicama, najveću prisutnost na društvenim mrežama vjerojatno ima sestra Cristina Scruccia, koja je 2014. pobijedila na talijanskoj verziji showa The Voice i ima 26.900 sljedbenika na Twitteru, piše Guardian.