Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stav Rusije

Rus o stanju u BiH: "Upozorio sam da će to otvoriti pandorinu kutiju"

Vasilij Nebenzja
Vasilij Nebenzja Foto: Afp
Ruski predstavnik u UN-u komentirao je Rezoluciju o Srebrenici te dodao kako je njezin cilj demonizirati jedan narod bivše Jugoslavije.

Predstavnik Rusije u Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzja rekao je u četvrtak da "danas svjedočimo tužnom poglavlju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), jer je cilj bio da se demonizira jedan narod bivše Jugoslavije i potkopa Daytonski sporazum".

Nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici istaknuo je da ona nije usvojena brojem glasova kojem su se sponzori nadali, jer je više zemalja bilo protiv ili suzdržano nego za, piše N1. Istaknuo je i da je potpuno neprikladno povlačiti paralelu između Nacrta rezolucije o genocidu u Ruandi i Nacrta rezolucije u Srebrenici, jer je prvi nacrt prije razmatranja u UN-u imao suglasnost Afričke unije.

Nebenzja je naveo da je u slučaju rezolucije o Srebrenici "grupa prijatelja" podnijela nacrt kao konačni proizvod, kao stvar "uzmi ili ostavi", bez razgovora konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.

Ocijenio je da su sponzori namjerno ostavili BiH bez ikakvih konzultacija te istaknuo da Rusija Rezoluciju vidi kao prijetnju miru u regiji te da je posebno cinično što je Njemačka predložila rezoluciju.

"Njemačka nema moralni autoritet spominjati genocid, može samo spominjati svoje strašne zločine", rekao je Nebenzja i ocijenio da je usvajanje Rezolucije Pirova pobjeda s ciljem podjele članica UN-a.

Pročitajte i ovo Hrvatska pšenica u Mađarskoj - 3 Čeka se rasplet oko Fortenove Mađarski investitor mogao bi pustiti korijen na hrvatskom tlu? Domaći ratari imaju dvije velike brige

"Upozorili smo koautore prije glasanja da bi to moglo završiti loše po njih, da usvajanje neće proći glatko, već da će se otvoriti rane genocida koji nije kao takav spominjan u mnogim zemljama gdje se takvo nešto dogodilo i da će to otvoriti pandorinu kutiju", komentirao je Nebenzja nakon usvojene rezolucije.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene