Kopenhaška Mala sirena, najpoznatija danska turistička atrakcija, našla se na meti vandalskog napada, priopćila je danska policija u petak.

Galerija


"Mala sirena je pretrpjela vandalski napad jutros prije 9,00 sati. Nepoznata osoba ispisala je na njezinu postolju riječi "rasistička riba" na engleskom jeziku. Vodimo istragu", navodi kopenhaška policija u priopćenju.

Vezani članci Koncert u Danskoj - 4 VIDEO Više od 50.000 ljudi na stadionu u Danskoj nakon godinu i pol: "Je**no ste nam nedostajali" Migranti, ilustracija Hrvatske policajce često optužuju za zlostavljanje migranata, a u Danskoj ih brane: Hrvatska je zauzela dobar pristup

Ane Grum-Schwensen, stručnjakinja za opus Hansa Christiana Andersena koji je autor priče o Maloj sireni, rekla je odgovarajući na upit javne televizije TV2, da ta bajka za djecu ne sadrži ništa što bi upućivalo na rasizam.

Na proturasističkim prosvjedima organiziranim diljem svijeta nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda počeli su se uništavati spomenici i kipovi povezani s kolonijalnom prošlošću nekih zemalja.

Ovih tjedana u Danskoj su na meti vandala bili spomenici danskog misionara na Grenlandu Hansa Egedea, Mahatme Gandhija i danskog kralja Kristijana IV.

I Mala sirena je bila vandalizirana više puta. Dvaput joj je ukradena glava (1964. i 1998.) i jednom odrezana ruka (1984.).

U siječnju je na stijeni na kojoj je postavljen kip Male sirene bojom ispisana poruka "Sloboda za Hong Kong", koja smjera na prosvjede što su izbili 2019. protiv središnje vlasti u Pekingu.

Vandali išarali kip Male Sirene u Kopenhagenu
Vandali išarali kip Male Sirene u Kopenhagenu Foto: Afp

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju