Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon održanog prvog summita bez Davida Camerona, čelnici EU izašli su pred javnost.


David Cameron jučer je i službeno obavijestio čelnike EU i zemalja članica o namjeri njegove zemlje da napusti Uniju. Oni su potom nastavili sastanak bez njega.

Vezani članci Boris Johnson Lagano blagdansko štivo: Johnson pozvao Britance da nakon božićnog ručka pročitaju sporazum o Brexitu Slika nije dostupna Čelnici EU-a na summitu o migracijama i budućnosti Unije

Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća potvrdio je kako su tema razgovora bile posljedice Brexita po Europu. 'Iz naše rasprave jasno je jedno - čelnici zemalja odlučni su u cilju ujedinjene Europe.

Kao što se u već ranije govorili i Tusk je potvrdio da su se usuglasili da neće biti baš nikakvih pregovora dok Ujedinjeno Kraljevstvo i službeno ne pokrene proces izlaska. 'Nadamo se da će nam Ujedinjeno Kraljevstvo biti blizak partner u budućnosti', rekao je Tusk.

A nadu Britanaca da zadrže pristup slobodnom tržištu ponovno su bacili u blato rekavši kako 'ne postoji a la carte zajedničko tržište'. 'Pristup tržištu podrazumijeva prihvaćanje svih sloboda, ukljujući i slobodu kretanja', rekao je Tusk i tako zapravo reagirao na britansku želju zaustavljanja migrantskog vala kroz svoju zemlju.

Rano je još, kaže govoriti o zaključcima jer je ovo bio prvi sastanak od referenduma te da će se o svemu raspravljati na sljedećem summitu u rujnu u Bratislavi.

S Tuskom se složio i predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker. 'Važno je da smo se usuglasili oko toga da neće biti pregovora dok ne dobijemo službenu obavijest. Zamolio sam povjerenike da ni oni ne razgovaraju s individualnim izaslanicima Ujedinjenog Kraljevstva. Nema slobodnog tržišta a la carte. Tko želi pristup našem tržištu, mora primijeniti sve slobode bez iznimke', rekao je Juncker.

Dodao je i kako su EU potrebne reforme, ali da to ne znači da će se donositi nove reforme nego da se postojeće trebaju brže implementirati. 'Neće biti inovacija nego implementacija', kaže Juncker.

Na novinarsko pitanje o kakvim se reformama radi, Donald Tusk je rekao kako se uglavnom radi o kontroli migrantskog vala.

Dvojac se osvrnuo i na pitanje Škotske. 'Škotska želi da je se čuje u Bruxellesu, ali nemamo namjeru petljati se u britanski proces. To nije naša dužnost ni naš posao', kaže Juncker.