Theresa May i Angela Merkel (Foto: AFP)
Theresa May i Angela Merkel (Foto: AFP)

Britanska premijerka Theresa May u utorak će se susresti s čelnicima Njemačke i Francuske, dan prije nego što će zatražiti još jednu odgodu Brexita na hitnom summitu Europske unije.


May će se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel susresti u Berlinu, a s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu, dok nastoji izbjeći odlazak svoje zemlje iz EU-a u petak bez sporazuma.

Vezani članci Theresa May i Jean-Claude Juncker (Foto: Frederick FLORIN / AFP) Theresa May želi odgoditi Brexit do 22. svibnja, Juncker oštro odbio tu ideju: "12. travnja posljednji je rok" Prosvjedi protiv Brexita (Foto: AFP) May daje na glasanje u parlament samo sporazum o Brexitu bez političke izjave: Neizvjesnost traje, bit će još odgoda?

Premijerka je najavila da će tražiti novu odgodu do 30. lipnja na summitu u srijedu, no Bruxelles je već naznačio da od nje očekuje konkretan plan ako želi dodatno vrijeme.

Britanski parlament već je tri puta odbacio sporazum koji je May dogovorila s Bruxellesom o napuštanju Unije, no istodobno nije se dogovorio o nekoj drugoj opciji.

U ponedjeljak kasno navečer parlament je izglasao zakon koji je predložio oporbeni laburist, a po kojemu vlada mora od parlamenta zatražiiti dozvolu za podnošenje zahtjeva Bruxellesu za odgodom Brexita. Tim zakonom parlament je dodatno želio osigurati da Brtianija iz Unije ne iziđe bez sporazuma.

Sada bi vlada tijekom dana trebala od parlamenta zatražiti dozvolu da od Bruxellesa traži odgodu Brexita.

U Londonu i dalje traju pregovori konzervativaca i laburista u pokušaju da se pronađe kompromisno rješenje za Brexit.

Vođa laburista Jeremy Corbyn u ponedjeljak je kazao da konzervativna vlada ustrajava na svojim pozicijama i odbija uvažiti zahtjeve laburista, među kojima je i carinska unija s EU-om. (Hina)