Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U DRUGOM KRUGU

Uvjerljiva pobjeda nogometne legende: Weah "zabio" na predsjedničkim izborima u Liberiji

George Weah (Foto: AFP)
George Weah (Foto: AFP) Foto: Afp
Afrička legenda nogometa i senator George Weah uvjerljivo je pobijedio na predsjedničkim izborima u Liberiji sa 61,5 posto glasova u drugom krugu u utorak, prema 38,5 posto za njegova protivnika, zamjenika predsjednika Josepha Boakaija.

 

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili"

To su podaci o 98,1 posto glasova, naveo je na konferenciji za novinare predsjednik Nacionalnog izbornog povjerenstva Jerome Korkoya.

George Weah, zvijezda nogometnih klubova PSG i Milan AC devedesetih godina, trebao bi 22. siječnja preuzeti dužnost od Ellen Johnson Sirleaf, što bi trebala biti prva demokratska tranzicija u više od 70 godina te anglofone zemlje zapadne Afrike.

Weah (51), favorit nakon što je pobijedio u prvom krugu 10. listopada s više od 38 posto glasova, bio je uvjeren u svoju pobjedu.

"Liberijski narod jasno je izabrao u utorak i vjerujemo u ishod izbornog procesa", napisao je na Twitteru u srijedu.

U Liberiji od 1944. nije bilo demokratskih političkih smjena. Blizu tri desetljeća od početka posebno okrutnog građanskog rata u kojem je 250.000 ljudi ubijeno između 1989. i 2003., zemlja se priprema na miran prijenos vlasti.

Dosadašnja predsjednica Ellen Johnson Sirleaf je u utorak potpisala uredbu o osnivanju ekipe za tranziciju, sastavljenu od ministara kako bi se organizirao prijenos vlasti.

U Liberiji, koja se nastoji oporaviti od epidemije ebole, još su živa sjećanja na Charlesa Taylora (69), bivšeg ratnog zapovjednika i zatim predsjednika (1997. - 2003.) koji je bio prethodnik Sirleaf. Njega je međunarodni sud osudio na 50 godina zatvora i u Velikoj Britaniji služi kaznu za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u susjednom Sierra Leoneu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene