Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ustavni sud BiH ukinuo je zakon o zaštiti domaće proizvodnje u okviru CEFTA-e, kojim je bilo predviđeno uvođenje carina na poljoprivredne proizvode iz Hrvatske i Srbije, objavio je sud.


‘Ustavni sud BiH ukinuo je prijeporni zakon u cijelosti i prestaje vrijediti sljedeći dan nakon objave odluke’, navodi se u priopćenju objavljenu na internetskoj stranici Ustavnoga suda BiH nakon sjednice održane u petak. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija pozdravilo je odluku Ustavnog suda BiH. Ta odluka će pridonijeti nastavku dobre gospodarske suradnje i sveukupnih bilateralnih odnosa Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, priopćio je MVPEI.

Vezani članci Bugojno U Bugojnu traje potraga za 15 nestalih Hrvata: Bili su zatočeni u logoru na nogometnom stadionu Tigar - 5 Zoološki vrt u Zagrebu za tigra nema uvjete, a nastamba u Križevcima da? Istražili smo tko smije biti Tarzan u Hrvatskoj

Ustavni sud BiH ocijenio je da je donošenjem toga zakona povrijeđen Ustav BiH. Preispitivanje ustavnosti toga zakona zatražio je predsjedatelj Doma naroda Ilija Filipović u ime kluba hrvatskih zastupnika koji su se u državnome parlamentu usprotivili njegovu donošenju. Ustavni je sud u srpnju, netom što je prihvaćen u parlamentu, donio privremenu mjeru kojom je obustavio primjenu zakona o zaštiti domaće proizvodnje dok ne ocijeni jesu li njegove odredbe suprotne ustavu BiH i međunarodnom sporazumu o slobodnoj trgovini na području jugoistočne i srednje Europe (CEFTA).

>> Poljoprivrednici blokirali cestu zbog nekontroliranog uvoza

Zakon za koji se snažno zauzimala mesna industrija ‘Lijanovići’ iz Širokog Brijega zapravo je onemogućio primjenu ugovora o zoni slobodne trgovine u središnjoj Europi (CEFTA), jer je predviđao ponovno uvođenje carina na meso i mlijeko te mliječne i mesne proizvode koji se u BiH uvoze iz susjednih zemalja. Hrvatska je već upozorila vlasti BiH kako će, stupi li na snagu taj protekcionistički zakon, biti prisiljena uvesti protumjere. (Hina)