Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ustavni sud BiH ukinuo je zakon o zaštiti domaće proizvodnje u okviru CEFTA-e, kojim je bilo predviđeno uvođenje carina na poljoprivredne proizvode iz Hrvatske i Srbije, objavio je sud.


‘Ustavni sud BiH ukinuo je prijeporni zakon u cijelosti i prestaje vrijediti sljedeći dan nakon objave odluke’, navodi se u priopćenju objavljenu na internetskoj stranici Ustavnoga suda BiH nakon sjednice održane u petak. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija pozdravilo je odluku Ustavnog suda BiH. Ta odluka će pridonijeti nastavku dobre gospodarske suradnje i sveukupnih bilateralnih odnosa Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, priopćio je MVPEI.

Vezani članci Kolona u Brčkom VIDEO Kilometarska kolona na benzinskoj postaji u susjedstvu: Građani vidjeli cijenu pa pojurili napuniti vozila Miro Kovač Kovač: "Srpski nacionalizam je uništio predratnu BiH, a bošnjački nacionalizam ruši današnju BiH"

Ustavni sud BiH ocijenio je da je donošenjem toga zakona povrijeđen Ustav BiH. Preispitivanje ustavnosti toga zakona zatražio je predsjedatelj Doma naroda Ilija Filipović u ime kluba hrvatskih zastupnika koji su se u državnome parlamentu usprotivili njegovu donošenju. Ustavni je sud u srpnju, netom što je prihvaćen u parlamentu, donio privremenu mjeru kojom je obustavio primjenu zakona o zaštiti domaće proizvodnje dok ne ocijeni jesu li njegove odredbe suprotne ustavu BiH i međunarodnom sporazumu o slobodnoj trgovini na području jugoistočne i srednje Europe (CEFTA).

>> Poljoprivrednici blokirali cestu zbog nekontroliranog uvoza

Zakon za koji se snažno zauzimala mesna industrija ‘Lijanovići’ iz Širokog Brijega zapravo je onemogućio primjenu ugovora o zoni slobodne trgovine u središnjoj Europi (CEFTA), jer je predviđao ponovno uvođenje carina na meso i mlijeko te mliječne i mesne proizvode koji se u BiH uvoze iz susjednih zemalja. Hrvatska je već upozorila vlasti BiH kako će, stupi li na snagu taj protekcionistički zakon, biti prisiljena uvesti protumjere. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju