Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečana dodjela

Uručena Nobelova nagrada za mir: Pozivamo zemlje da odustanu od kemijskog naoružanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U norveškom Oslu svečano je dodijeljena Nobelova nagrada za mir. Ovogodišnji dobitnik je međunarodna Organizacija za zabranu kemijskog oružja.

Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW) danas je u Oslu službeno uručena Nobelova nagrada za mir za njen rad na uklanjanju tog vrsta oružja na svijetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kina prosvjeduje Obama pozvao Kinu da oslobodi dobitnika Nobelove nagrade Slika nije dostupna Kineski 'pobunjenik' Nobelova nagrada za mir kineskom disidentu Liu Xiaobou

'Izborom ovogodišnjeg dobitnika ohrabrujemo države koje još nisu pristupile Konvenciji o zabrani kemijskog oružja da to učine', rekao je predsjednik odbora za dodjelu Nobelove nagrade Thorbjoern Jagland prije no što je nagradu predao čelniku OPCW-a, Turčinu Ahmetu Uzumcuu.

Nobelovu nagradu za mir dobio OPCW

'Naš izazov danas je uvjeriti čelnike šest zemalja da se pridruže međunarodnoj Konvenciji o kemijskom oružju bez odgode i postavljanja uvjeta. Nema razumnog opravdanja da to ne učine, pogotovo s obzirom na oštru međunarodnu reakciju na nedavno korištenje kemijskog oružja u Siriji', rekao je Ahmet.

OPCW, zadužen za provedbu konvencije koja od 1997, zabranjuje proizvodnju i uporabu kemijskog oružja, danas ima 190 država članica, uključujući i Siriju, i jedan je od rijetkih uspješnih primjera na polju globalnog razoružanja.

U 16 godina OPCW je nadzirao uništenje više od 80 posto prijavljenog kemijskog oružja u svijetu. Samo šest država, Izrael, Sjeverna Koreja, Egipat, Južni Sudan, Burma i Angola, još nisu ratificirale zabranu uporabe i proizvodnje kemijskog oružja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene