Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Papina molitva

Urbi et Orbi: Papa pozvao na prekid progona kršćana u svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo pozvao je u nedjelju u svojoj uskrsnoj poruci Urbi et Orbi na prekid progona kršćana u svijetu nakon što su islamistički militanti u Keniji ubili gotovo 150 studenata, kao i na prekid svih sukoba, ponajprije u Siriji i Iraku.

"Pozivamo Isusa, pobjednika nad smrću, da ublaži patnje mnoge naše braće i sestara koje se progoni zbog njegova imena, i svih onih koji trpe nepravdu zbog sukoba i nasilja, a takvih je mnogo", rekao je.

Pročitajte i ovo Riba - 3 Loša vremenska prognoza Hoće li biti svježe ribe za blagdane? Prodavači upozoravaju: "Zadnji dan je velika gužva i dignu se cijene, valja kupiti ranije" Uskrsna košarica nikad skuplja - 4 Cijene divljaju Ovo će biti nikad skuplji Uskrs: "Samo najskuplja košarica je u duhu tradicije"

"Neka svi ljudi dobre volje neprestano mole za one koji su izgubili svoje živote, posebice za mlade ubijene prošli četvrtak na kenijskom sveučilištu u Garissi, za otete i one koji su morali napustiti svoje domove i voljene", dodao je 78-godišnji Papa pred tisućama vjernika okupljenih na kišovitom Trgu sv. Petra.

Papa je pozvao na mir i u Libiji, gdje su islamistički militanti u veljači pogubili 22 egipatskih kršćana.

Papa Franjo iznenadio izjavom tijekom uskrsnog bdijenja

Molio je također za mir u Siriji i Iraku te Jemenu, Sudanu, Južnom Sudanu, DR Kongu i Nigeriji, gdje islamisti Boko Harama napadaju kršćanske crkve.

"Tražimo mir i slobodu za mnoge muškarce i žene podvrgnute starim i novim oblicima ropstva koje su im nametnuli kriminalni pojedinci i skupine", rekao je. "Mir i slobodu za žrtve krijumčara drogom, koji su često povezani s onima koji bi trebali braniti mir i sklad u ljudskoj obitelji. I tražimo mir za ovaj svijet podjarmljen krijumčarima oružjem, koji zarađuju na ljudskoj krvi", rekao je.

Gotovo jedina optimistična misao u Papinu govoru odnosila se na dogovor između Irana i međunarodne zajednice o okvirnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu postignutom ovaj tjedan u Švicarskoj.

"Povjeravamo milostivom Bogu okvirni sporazum nedavno dogovoren u Lausannei u nadi da će to biti konačan korak prema sigurnijem i bratskijem svijetu", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene