Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prijeti floridi

Uragan Michael "narastao" na 4. kategoriju: "Bježite na sigurno, ne možete se sakriti!"

Uragan Michael (Foto: NOAA)
Uragan Michael (Foto: NOAA) NOAA
Aktualno Galerija +0 Uragan Michael (Foto: NOAA) Galerija 1/1 >>
Uragan Michael ojačao je u srijedu do kategorije 4 s vjetrovima koji dosežu brzinu od 210 kilometara na sat.

Uragan Michael kreće se prema sjevernoj obali Floride i prijeti joj katastrofalnim olujnim valovima, ogromnim količinama oborina i snažnim vjetrovima. Pojačao se do ekstremno opasne 4. kategorije na Saffir-Simsonovoj ljestvici od pet kategorija i očekuje se da će dalje jačati prije nego što pogodi Floridu Panhandle ili područje Floride Big Benda, objavio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC) u srijedu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uragan Zoltan Uzbuna u Njemačkoj: Približava se uragan, očekuje ih kaos Uragan Otis ostavio je pustoš na pacifičkoj obali Meksika - 11 Čupao sve pred sobom FOTO/VIDEO Tri sata terora: Razorni uragan odnio 27 života, znanstvenica iznijela mračno predviđanje

"Uragan Michael lako bi mogao postati najdestruktivnija oluja koja je pogodila područje Floride u posljednjih nekoliko desetljeća", upozorio je republikanski guverner Floride Rock Scott. Scott je proglasio izvanredno stanje u 35 okruga Floride. Državni uredi, škole i sveučilišta zatvoreni su od utorka i tako će ostati sve do kraja tjedna. Rastu gužve na benzinskim crpkama, a oni koji su planirali ostati ispraznili su police vode i drugih potrepština u trgovinama tijekom ponedjeljka.

Očekuje se da će se Michael, koji se nalazi oko 275 kilometara jugozapadno od Apalachicole na Floridi i neprekidno puše oko 210 kilometara na sat, pomicati prema unutrašnjosti preko Floride Panhandlea ili Floride Big Benda kasnije u srijedu. Slabljenje se očekuje nakon što uragan prijeđe preko jugoistoka SAD-a, navodi meteorološki centar u Miamiju. "Približava se po život opasna oluja s visokim valovima, obimnim padalinama i snažnim vjetrovima. Snažni vjetrovi dosežu i to 70 kilometara od središta uragana", priopćeno je iz centra koji uragan Michael naziva "izuzetno opasnim".

Stanovnici pozvani na evakuaciju

Guverner Scott pozvao je u utorak na evakuaciju stanovnike koji se nalaze na području kojim će proći uragan navodeći kako će se posljedice snažne oluje osjetiti i prije nego što do kopna stignu snažni vjetrovi, piše NBC News. "Uragan Michael strašna je oluja. Prognoze postaju sve gore", dodao je.

Rick Scott kazao je kako ga najviše brinu valovi visine i do tri metra koji bi mogli prekriti krovove kuća. "Ne možete se sakriti od oluje, pripremite se i maknite na sigurno", kazao je Scott. "Sjetite se da možemo obnoviti vašu kuću, ali ne možemo obnoviti vaš život", dodao je.

U ispomoć području koje očekuje udar uragana je stiglo 2500 spasitelja. Vrijeme za pripremu na udar uragana pomalo istječe, upozorili su. "Sve mora biti dovršeno danas, morate biti na sigurnom mjestu jer uragan nam stiže. Radi se o vrlo opasnoj situaciji", kazao je Ken Graham, ravnatelj Nacionalnog ureda za uragane.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene