Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Meteorološki poremećaj

VIDEO/FOTO Snažan uragan prijeti najvećem novozelandskom gradu: Proglašena uzbuna

Oluja u Novom Zelandu - 2
Oluja u Novom Zelandu - 2 Afp
Aktualno Galerija Oluja u Novom Zelandu - 4 Oluja u Novom Zelandu - 4 Foto: Afp Oluja u Novom Zelandu - 3 Oluja u Novom Zelandu - 3 Foto: Afp Oluja u Novom Zelandu - 2 Oluja u Novom Zelandu - 2 Foto: Afp +0 Oluja u Novom Zelandu - 1 Galerija 1/4 >>
Stanovnici najvećega novozelandskog grada Aucklanda i okolnih područja upozoreni su da se pripreme za nove intenzivne padaline, poplave i izrazito snažne nalete vjetra jer se uragan Gabrielle približava obali te otočne države.

Uragan Gabrielle trenutačno je oko 250 kilometara sjeverozapadno od Novog Zelanda, a meteorolozi predviđaju da će se u sljedeća 24 sata približiti istočnoj obali.

"Nažalost, očekujemo da će uragan Gabrielle donijeti još štete prije nego što se stanje počne poboljšavati", izjavila je u ponedjeljak zamjenica u aucklandskom Stožeru za krizne situacije Rachel Kelleher.

Ovaj je uragan drugi značajni meteorološki poremećaj koji pogađa Auckland i gornji dio Sjevernog otoka u samo nekoliko tjedana. U siječnju su u Aucklandu i okolici padale obilne kiše te su prouzročile poplave u kojima je smrtno stradalo četvero ljudi.

U ponedjeljak su mnoge škole i državne institucije u Aucklandu i drugim mjestima u tom dijelu Sjevernog otoka bili zatvoreni, a stanovnici su zamoljeni da ne kreću na put. U Aucklandu i još najmanje pet regija proglašena je uzbuna. Oko 46.000 kućanstava je bez električne energije.

Javni prijevoz je neredovit, a trajekti, autobusi i vlakovi prometuju u smanjenom opsegu. Novozelandska zrakoplovna kompanija otkazala je 509 letova i najavila da će zrakoplovi ponovno poletjeti u utorak, kad se očekuje smirivanje vremena.

Pročitajte i ovo Posljedice uragana Ian Oboljeli umiru unutar dan ili dva Nakon uragana suočavaju se sa smrtonosnom bakterijom 'mesožderkom': "Bilježi se abnormalan porast slučajeva infekcije"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna s vjetrovima od 241 km/h VIDEO/FOTO Ian ponovno ojačao nakon što je poharao Floridu: "Oluja je još opasna, pripremite se"

Novozelandski premijer Chris Hipkins u ponedjeljak je najavio da će oko 7,25 milijuna američkih dolara biti utrošeno za podršku pučkim kuhinjama te ostalima koji su pogođeni poplavama.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene