Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uragan kategorije 4

Fiona razvija vjetrove čak do 215 km/h i nosi kaos: "Kad stigne, ne možemo učiniti ništa osim čekati"

Aktualno Galerija Uragan Fiona - 4 Uragan Fiona - 4 Foto: Afp Uragan Fiona - 2 Uragan Fiona - 2 Foto: Afp Uragan Fiona - 3 Uragan Fiona - 3 Foto: Afp +0 Uragan Fiona - 1 Galerija 1/4 >>
Uragan Fiona u petak se kreće prema atlantskom otoku Bermuda. Prolazi zapadno od britanskog teritorija na svojem sjevernom putu prema Novoj Škotskoj. Fiona bi mogla postati jedna od najjačih oluja u povijesti Kanade.

Fiona je ranije ovaj tjedan već pogodila niz karipskih otoka. Poginulo je najmanje osam ljudi, a gotovo sva 3,3 milijuna stanovnika Portorika tijekom nesnosnih vrućina ostala su bez struje.

Stanovnici Bermuda zatvorili su daskama prozore i opskrbili se namirnicama i baterijama za svjetiljke u očekivanju prolaska Fione.

Središte uragana proći će na svojem putu iznad Atlantika između Bermuda i istočne obale SAD-a, ali će vanjski dijelovi oluje na obali prouzročiti snažne vjetrove, kišu i olujne valove.

"Poduzimam sve mjere da ostanem siguran", rekao je Dean Williams, stanovnik glavnoga grada Bermuda, Hamiltona.

"Priprema je ključna jer kad stigne u svojem najjačem intenzitetu, ne možemo učiniti ništa osim čekati", dodao je.

Uragan kategorije 4

Prema podacima Nacionalnog centra za uragane u Miamiju, Fiona je razvila vjetrove brzine od 215 km/h, što je uragan kategorije 4 na Saffir-Simpsonovoj ljestvici od pet stupnjeva. Uragan Fiona prema tome bi mogao proizvesti katastrofalnu štetu.

Očekuje se da će donijeti uraganske vjetrove i obilne kiše u atlantske provincije i istočni Quebec već u petak poslijepodne i zadržati se tamo tijekom subote. Vjerojatno će proći kroz istočni dio Nove Škotske prije nego što u nedjelju krene prema sjeveru u Newfoundland i Labrador.

Pročitajte i ovo Štete u NP Risnjak - 2 Posljedice na NP-u Risnjak Ekskluzivne snimke štete u Nacionalnom parku Risnjak: "Ribe završile na livadi, mrtvi rakovi..."

Širok pojas atlantske Kanade, uključujući dijelove Otoka princa Edwarda, New Brunswicka i istočnog Quebeca, osjetit će udar oluje, piše Reuters.

Prognostičari upozoravaju da bi na područjima kojima se Fiona kreće moglo pasti do 200 mm kiše, dok bi vjetrovi mogli oštetiti zgrade i prouzročiti prekide komunalnih usluga, s olujnim udarima koji bi preplavili obale.

Pročitajte i ovo U Čazmi sanacija i zbrajanje šteta - 1 posljedice strašnog nevremena U Čazmi još uvijek 40 kuća bez krova, brojne građevine nastradale: "Užas, plače mi se kad ovo vidim"

Uragan je već pokazao svoju razornu snagu u Portoriku i drugim otocima Kariba, usmrtivši najmanje četiri osobe u Portoriku, objavila je američka Savezna agencija za upravljanje hitnim situacijama.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene