Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće UN-a

'Islamska država počinila je ratne zločine i zločine protiv čovječnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UN je u izvješću posebno istaknuo 'sustavne' napade IS-a na civile i pripadnike vjerskih i etničkih manjina.

Džihadisti Islamske države (IS) počinili su u Iraku ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, piše u izvješću UN-a objavljenom u četvrtak, u kojemu se posebno ističu 'sustavni' napadi IS-a na civile i pripadnike vjerskih i etničkih manjina.

Pročitajte i ovo Ilustracija jedan je uhićen Dvojac sumnjiče za ratni zločin: Sudjelovali u 24 ubojstva, postrojba silovala žene Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

U izvješću se detaljno iznosi 'zapanjujuća paleta' kršenja ljudskih prava na sjeveru Iraka, ističe posebni predstavnik glavnog tajnika UN-a za Irak Nickolay Mladenov koji je sastavio dokument s 29 stranica a odnosi se na razdoblje od 6. srpnja do 10. rujna - razdoblje u kojemu je pokrenuta ofenziva IS-a.

'Širina povreda i zlostavljanja koje izvodi IS i pridružene oružane skupine zapanjujuća je, a brojna takva djela mogla bi se smatrati ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti', tvrdi visoki povjerenik za ljudska prava UN-a Zeid Rad al-Husein.

Islamisti odrubili glave trima ženama, izložili ih i objavili fotografije

Te povrede, 'očito sustavne i rasprostranjene' IS-a i pridruženih oružanih skupina uključuju 'napade izravno na civile i civilne infrastrukture, pogubljenja i druga ciljana ubojstva civila, otmice, silovanja i druge oblike seksualnog i fizičkog zlostavljanja žena i djece, prisilno novačenje djece', piše u izvješću sastavljenom uz pomoć Misije UN-a u Iraku i ureda Visokog povjerenika za ljudska prava.

Različite iračke etničke i vjerske skupine 'namjerno i sustavno su ciljane kako bi ih se uništilo i eliminiralo iz zone pod nadzorom IS-a', tvrdi se u izvješću.

'Izvješće je zastrašujuće', ističe Mladenov koji kaže kako stotine optužbi za ubojstva civila nisu uključene jer nisu mogle biti dovoljno provjerene. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene