Kazimierz Albin, posljednji preživjeli iz prvog konvoja poslanog u logor Auschwitz u lipnju 1940., umro je u Varšavi u dobi od 96 godina, priopćio je u utorak Međunarodni odbor za Auschwitz.

Galerija +0 Ilustracija: AFP

"Kasnije u životu Kazimierz Albin je smatrao da je njegova najvažnija dužnost i zadaća govoriti o Auschwitzu i njegovim ubijenim zatočenicima. Pisao je knjige, držao govore, putovao i razgovarao s mladim ljudima u mnogim zemljama", rekao je potpredsjednik odbora Christoph Heubner.

"Posebno mu je bilo važno da se njegov glas čuje u Njemačkoj", dodao je.

Satelitske snimke logora za političke zatvorenike u Sjevernoj Koreji iz 2011. (Foto: AFP) Ubojstva, silovanja, mučenja: "Kimovi logori smrti gori su od Auschwitza koji sam preživio..."

Slika nije dostupna Nakon 70 godina dešifrirani stravični zapisi iz Auschwitza: "Vukli smo tijela nedužnih žena i djece do lifta koji bi ih odvozio u peći“

Albin je imao 17 godina kada je došao u Auschwitz gdje je dobio broj 118, priopćio je odbor. Od početka se usredotočio na to da ne "podlegne strahu i mržnji nego da olakša svoju i situaciju ostalih".

U veljači 1943. je zajedno s još jednim logorašem uspio pobjeći iz Auschwitza.

U Krakovu se pridružio poljskom pokretu otpora i borio za oslobođenje svoje domovine i Auschwitza. Nakon bijega njegov brat, koji je ondje ostao, bio je mučen. (Hina)

Obitelj, prijatelji i kolege oprostili se od tragično stradalog vatrogasca Ivana Galekovića: Diljem zemlje upaljene sirene njemu u čast Obitelj, prijatelji i kolege oprostili se od vatrogasca Ivana Galekovića (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) - 7 Obitelj, prijatelji i kolege oprostili se od vatrogasca Ivana Galekovića (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) - 3 Obitelj, prijatelji i kolege oprostili se od vatrogasca Ivana Galekovića (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) - 2 +10 Obitelj, prijatelji i kolege oprostili se od vatrogasca Ivana Galekovića (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) - 5

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju