Obavijesti Pretražite Navigacija
Brutalni režim Sjeverne Koreje

Ubojstva, silovanja, mučenja: "Kimovi logori smrti gori su od Auschwitza koji sam preživio..."

Satelitske snimke logora za političke zatvorenike u Sjevernoj Koreji iz 2011. (Foto: AFP)
Satelitske snimke logora za političke zatvorenike u Sjevernoj Koreji iz 2011. (Foto: AFP) Foto: Afp
Sjevernokorejski diktator Kim Jong Un uspostavio je sustav zatvora za neprijatelje režima u kojima su uvjeti gori nego u nacističkim koncentracijskim logorima, tvrdi bivši preživjeli logoraš iz Auschwitza koji je danas istaknuti borac za ljudska prava.

Thomas Burgenthal, bivši sudac Međunarodnog suda pravde (ICJ), kao član Međunarodne odvjetničke komore, prikuplja svjedočanstva bivših sjevernokorejskih zatvorenika i čuvara, kazao je kako bi Kim Jong Una trebalo optužiti za zločine protiv čovječnosti.

"Vjerujem da su uvjeti u sjevernokorejskim zatvorima strašni pa čak i gori od onih koje sam i sam iskusio u mladosti u nacističkim logorima smrti kao i u mojoj dugoj karijeri borca za ljudska prava", rekao je Buergenhal na konferenciji o ljudskim pravima.

Zaključeno je kako se u Kimovim zatvorima događaju zločini poput ubojstava, porobljavanja, seksualnog nasilja... Od 11 zločina protiv čovječnosti, Kimov režim nije odgovoran samo za jedan - aparthejd, smatraju u Međunarodnoj odvjetničkoj komori. 

"Situacija kakvu imamo u Sjevernoj Koreji neusporediva je s bilo čim u svijetu, u prošlosti i sadašnjosti. Riječ je o strašnim zločinima, a stanovništvo se njima zastrašuje s ciljem održavanja Kim Jong Una na vlasti", istaknuo je Navi Pillay, visoki povjerenik UN-a za ljudska prava.

Prema podacima koji su prikupljeni, oko 130 tisuća Sjevernokorejaca nalazi se u logorima gdje nema hrane, odjeće niti grijanja. Zatvorenici često umiru od neishranjenosti ili rada od 20 sati dnevno u rudnicima. Zatvorenice su često silovane, a jedan preživjeli ispričao je kako su ga objesili za noge, mučili ga pržeći mu kožu vatrom a u nos su mu stavljali papar, piše Newsweek.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un Kim Jong Un sije strah Nitko ne može ući u grad s 200 tisuća ljudi niti izaći iz njega zbog bizarne krađe: Vojska ide od kuće do kuće Kim Jong Un "Odvraćanje od rata" Kim Jong Un zaprijetio nuklearnim napadima: Optužuje SAD i Južnu Koreju zbog vojnih vježbi


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene