Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve oštriji tonovi

Ulje na vatru: Može li slučaj trovanja bivšeg ruskog špijuna dovesti do najgoreg između Zapada i Rusije?

Trovanje ruskog špijuna u Velikoj Britaniji (Foto: AFP)
Trovanje ruskog špijuna u Velikoj Britaniji (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Trovanje ruskog špijuna u Velikoj Britaniji (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Slučaj trovanja i pokušaja ubojstva bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije, za koje Velika Britanija optužuje Rusiju, sve više poprima razmjere nove međunarodne krize u odnosima između Zapada i Rusije, nego istrage kojoj je cilj razjasniti što se točno dogodilo 4. ožujka u Wiltshireu.

Tonovi između Velike Britanije i ruske diplomacije sve su oštriji zbog slučaja trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala, za koje britanske vlasti vjeruju da je otrovan najubojitijim vojnim otrovom, poznatijim kao novičok.

Pročitajte i ovo Vojska Ujedinjenog Kraljevstva Nema šale Počinje jedna od najvećih vojnih vježbi NATO-a još od doba hladnog rata! Tisuće vojnika krenule u pohod, a sve s jednim ciljem Trovanje ruskog špijuna u Velikoj Britaniji (Foto: AFP) Sergje i dalje kritično Otrovana kći bivšeg ruskog špijuna Skripala više nije u kritičnom stanju

Glasnogovornik Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, poručio je da su optužbe Velike Britanije protiv Rusije "suprotne međunarodnom zakonu i zdravom razumu" te da Britanci mogu očekivati rusku odmazdu (za protjerivanje 20-ak diplomata s britanskog tla) u bilo kojem trenutku. Ranije je ruski ministar vanjskih poslova već dao naslutiti da će Rusija zrcalno odgovoriti na protjerivanje svojih diplomata iz Velike Britanije protjerivanjem 23 britanska diplomata iz Rusije.

Ipak, Peskov je stišao nova šuškanja o "apokaliptičnom" hladnoratovskom scenariju između Rusije i Zapada. Naglasio je da je Rusija otvorena za prijateljske odnose s bilo kojom zemljom otvorenom za suradnju s Moskvom.

Britanski ministar obrane isto tako je poručio: "Rusija treba začepiti! Rusija treba otići!" njegove su riječi koje prenose svi britanski mediji.

Ruski ministar vanjskih poslova brzo je uzvratio, zaključivši da Williamson možda pati od pomanjkanja obrazovanja.

"Čujem da je on drag čovjek, no možda želi ostaviti trag u povijesti dajući hrabre izjave... Možda mu fali obrazovanja, ne znam", rekao je Sergej Lavrov te dodatno pojasnio kako smatra da je Williamson "intelektualno impotentan", prenosi Independent.

Lavrov je isto tako optužio zapadne medije da o trovanju Skripalovih izvještavaju "površno" te da puno toga sugeriraju i "trpaju misli ljudima u glavu".

Podrške Britancima stižu i iz Europe, i iz SAD-a, koji su u četvrtak od Rusije zajednički zatražili da objasni napad. Rusija je odbila objasniti kako je supertajni nervni otrov koji je razvila njihova vojska iskorišten za pokušaj ubojstva Skripalovih.

Šef NATO saveza Jens Stoltenberg isto je tako Rusiji poručio da podcjenjuje taj savez. "Apsolutno sam siguran da je Rusija podcjenila odlučnost i jedinstvo NATO saveznika kad smo proveli mnogobrojne sankcije tijekom posljednjih godina", poručio je Stoltenberg.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene