Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovarao sa senatorima

Ukrajinski predsjednik traži još oštrije sankcije Rusiji i borbene avione

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto: DNEVNIK.hr
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski putem videolinka razgovarao je u subotu s američkim senatorima od kojih je zatražio hitnu pomoć u obrani Ukrajine od ruske invazije.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u subotu američkim zastupnicima da njegovoj zemlji hitno treba više pomoći SAD-a, uključujući uspostavu zone zabrane letova iznad Ukrajine, piše CNN.

Tijekom jednosatnog videopoziva s članovima Kongresa, Zelenski je zahvalio SAD-u na dosadašnjoj potpori, ali je tražio veću vojnu potporu i veće sankcije Rusiji, pogotovo one koje se odnose na energiju, doznaje se od izvora upoznatog s detaljima sastanka.

Izvori za CNN kažu da je Zelenskijev zahtjev o vojnoj pomoći stigao usred pregovora SAD-a i europskih saveznika o mogućnosti da se Ukrajini opskrbe borbeni zrakoplovi iz istočnoeuropskih zemalja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZ MINUTE U MINUTU Novi udarac za Putina: Anonymousi tvrde da su hakirali stranice ruske sigurnosne službe. I dvije velike kartične kuće napuštaju Rusiju

Zelenski je poručio da, ako zapadne zemlje neće nametnuti zonu zabrane letova, Ukrajini trebaju osigurati avione. Neki dužnosnici Bidenove administracije strahuju da Rusi to mogli smatrati eskalacijom, tvrde američki dužnosnici. 

Nakon poziva, čelnik većine u Senatu Chuck Schumer rekao je da je Zelenski "očajnički molio istočnoeuropske zemlje da Ukrajini dostave avione ruske proizvodnje''. "I učinit ću sve što mogu da pomognem administraciji da olakša njihov prijenos", rekao je njujorški demokrat.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neće proglasiti ratno stanje Vladimir Putin zaprijetio zbog uvođenja sankcija Rusiji: ''To je jednako objavi rata"

Republikanski senator Ben Sasse iz Nebraske protivi se zoni zabranjenog leta, rekavši da bi situacija mogla "brzo izmaći kontroli", ali je također pozvao SAD da pošalju više zračnih snaga.

Zelenski je zagovarao i zabranu uvoza ruske nafte i obustavu svih komercijalnih transakcija. Ukrajinski čelnik pozvao je SAD da Rusiji ukinu status "najpovoljnije nacije" u trgovini i ustvrdio da bi "zaustavljanje kupnje ruske nafte i plina diljem svijeta bila jedna od najsnažnijih mogućih sankcija, 'čak i snažnija od SWIFT-a, '" otkrio je CNN-u republikanski senator Dan Sullivan.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene