Obavijesti Video Pretražite Navigacija
proizveden u Poljskoj

Srušio se dron kod nuklearke: "Situacija u Zaporižji vrlo nestabilna i opasna"

Nuklearna elektrana Zaporižje
Nuklearna elektrana Zaporižje Foto: Afp
Ukrajinski dron srušio se pored nuklearne elektrane u Zaporižji, objavila je ruska novinska agencija RIA citirajući ruskog dužnosnika u srijedu, dok se u Rusiji očekuje dolazak čelnika IAEA-e radi pregovora o sigurnosti elektrane.

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi treba stići u rusku eksklavu Kalinjingrad u srijedu, tjedan nakon što je posjetio elektranu Zaporižju na jugu Ukrajine, koja je pod kontrolom ruskih snaga.

Prema ruskome vojnom dužnosniku, kojeg citira RIA, dron proizveden u Poljskoj težak više od dva kilograma srušio se pored elektrane.

Novinska agencija ne navodi kad se to dogodilo.

Grossi se zauzima za to da se demilitarizira zona oko europske najveće nuklearne elektrane, koja je pod neprekidnim granatiranjem za koje se Rusija i Ukrajina međusobno optužuju.

Nuklearka ne proizvodi struju od rujna, kada je ugašen posljednji od šest reaktora.

Grossi, koji se u ponedjeljak sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je da je njegov pokušaj da se pregovorima postigne sporazum o nuklearki i dalje živ te da prilagođava prijedloge kako bi se došlo do nekog napretka.

"Ne odustajem... Naprotiv, moramo udvostručiti naše napore, moramo nastaviti", rekao je Grossi.

Grossiju je to bio drugi posjet nuklearnoj elektrani, a uoči posjeta rekao je da je "unatoč našoj prisutnosti u elektrani u posljednjih sedam mjeseci situacija u Zaporižji vrlo nestabilna i opasna".

Također je rekao da je opasnost za sigurnost i za nuklearnu sigurnost očita, kao i potreba da se odmah reagira kako bi se spriječio incident.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene