Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NATO upozorava

Ukrajina: Sukob se zaoštrio i vratio na razinu prije primirja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Borbe u Ukrajini se zaoštravaju i vraćaju na razinu prije primirja sklopljenog ugovorom iz Minska, a gdjekad su i gore nego tada, rekao je u četvrtak glavni zapovjednik NATO-a, američki general Philip Breedlove.

"Stanje na bojišnici nije dobro. Borbe su se zaoštrile i vratile na razinu prije mirovnog ugovora (...) a u nekim slučajevima je i premašuju", rekao je na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu nakon sastanka vojnog odbora Sjevernoatlantskog saveza.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Joe Biden Velika bitka NATO-a i Rusije Što se krije iza Bidenova upozorenja o Balkanu: "To je skrivena poruka za jednu zemlju"

General Breedlove je rekao da su proruske pobunjeničke snage na nekim područjima "pomaknule crtu bojišnice na zapad".

Nije htio potvrditi broj od navodnih 9.000 ruskih vojnika raspoređenih na istoku Ukrajine koji je dan ranije iznio ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

No rekao je da je NATO otkrio znakove prisutnosti "sustava protuzračne obrane" i elektroničkih vojnih sustava kojima su prije bili opremljeni ruski vojnici. "Istu vrstu opreme sada vidimo na istoku Ukrajine", istaknuo je.

Ukrajina: Najmanje 13 mrtvih u granatiranju autobusne stanice

Zadnjih dana sukob u Ukrajini se ponovo rasplamsava. Barem 41 osoba je poginula u zadnja 24 sata na istoku zemlje, po podacima koje je agencija France Presse dobila od službenih izvora.

Četvrtak je bio jedan od najtežih dana u zadnjih više od devet mjeseci sukoba, kada su poginule barem 34 osobe, dok se ukrajinska vojska pred pobunjenicima povlači iz strateške zračne luke u Donecku.

Lavrov: Napad na trolejbus je ukrajinska provokacija koja ugrožava mirovni proces

Rusija je u četvrtak optužila ukrajinsku vojsku za granatiranje trolejbusa u Donecku u kojemu je poginulo trinaest civila nazvavši ga "grubom provokacijom", dan nakon poziva njemačkog, francuskog, ruskog i ukrajinskog ministra vanjskih poslova na mir.

"Smatramo taj izgred zločinom protiv čovječnosti, grubom provokacijom koja potkopava mirovni proces u ukrajinskoj krizi", upozorio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u priopćenju, optuživši "ukrajinske snage".

Nazivajući pogibiju trinaestero civila "gnusnim zločinom", ruski ministar je ocijenio da je "jasno kako ljudske žrtve neće zaustaviti ratne planove Kijeva i njegovih pokrovitelja u svijetu".

"Zahtijevamo da se odmah provede istraga o zločinima počinjenim u Donecku, uz sudjelovanje predstavnika OESS-a", Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, zatražio je Lavrov kako bi se "spriječila besmislena pogibija civila".

Nešto ranije Kijev je pak optužio proruske separatiste za granatiranje, a ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je rekao da odgovornost snosi Moskva koja ih podupire.

Trinaest osoba je poginulo, a desetak je ranjeno u četvrtak ujutro u Donecku kada je granata pala na trolejbus u gradskoj četvrti koja je dosad bila pošteđena vojnog djelovanja.

To je napad na civile s najvećim brojem žrtava otkako je u rujnu prošle godine potpisan mirovni ugovor iz Minska.

Dvadesetak ukrajinskih vojnika, zarobljenika proruskih separatističkih pobunjenika, grubim povicima dočekali su gnjevni stanovnici dok su iz zračne luke u Donecku išli prema mjestu na kojemu je pogođen trolejbus.

Okružilo ih je desetak stanovnika Donecka, a s prozora okolnih zgrada gađali su ih komadima stakla i raznim predmetima, izvijestio je novinar AFP s terena.

Po službenim podacima, u posljednja je 24 sata u Ukrajini poginula 41 osoba, među kojima 13 civila u napadu na trolejbus, kao i deset ukrajinskih vojnika.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene