Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na liniji Toronto-New York

VIDEO Ovo je jedan od terorista koji su htjeli raznijeti vlak u Americi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kanadska je policija uhitila najmanje dvije osobe osumnjičene da su htjele organizirati teroristički napad na putnički vlak koji bi išao na liniji Toronto-New York. Kažu da iza svega stoji al-Qaida.

Kanadska je policija osujetila veliki teroristički napad čiji je cilj, kako javlja Reuters, trebao biti putnički vlak koji bi išao iz Toronta za New York.

Pročitajte i ovo Ilustracija optužuju vlasti Umro od srčanog udara na plaži, a onda je obitelj doživjela novi šok: "Čije su nam tijelo to dovezli?!" Požar vlaka uzrok nepoznat VIDEO Drama na tračnicama: Zapalio se vlak u vožnji, opasnost prijetila i stambenim zgradama

 

Priopćili su da je u bliskoj suradnji s američkom agencijom FBI uhitila Chiheba Esseghaiera u Torontu i Raeda Jasera u Montrealu koji su osumnjičeni da su pripremali 'veliki teroristički napad' na kanadsku željezničku mrežu i pruge koje povezuju Kanadu i SAD.

'22. travnja, nakon duge i iscrpne istrage, uhitili smo dvojicu za prekršaje povezane s terorizmom. Njihova je namjera bila provesti napad pod podrškom al-quaide, protiv putnika u vlaku. Da je njihova namjera provedena rezultirala bi ubojstvom i teškim ozljedama nevinih ljudi. Za vrijeme istrage koja je počela u kolovozu 2012., naš primarni fokus bio je sigurnost i zaštita javnosti. Uhićeni su imali mogućnost i namjeru provesti ove kriminalne radnje', izvijestila je policija na konferenciji za novinare.

>> Džohar optužen za napad na Boston, sudit će mu redoviti sud

Policijski predstavnici na konferenciji za novinare u Ottawi nisu potvrdili o kojoj se željezničkoj liniji radilo. Mediji navode da su osumnjičenici namjeravali izvršiti sabotažu na liniji koja povezuje Toronto i New York.

Dvojica uhićenih nisu ni na koji način povezani s napadima braće Carnajev u Bostonu no imali su podršku Al Kaide, rekla je policija. Osumnjičenici, koji nisu kanadski državljani, bili su praćeni godinu dana te nije postojala neposredna opasnost po javnost, istaknula je policija.

Oni su neke upute primali od elemenata Al Kaide u Iranu ali nema nikakvih dokaza da je planiranje napada pomagala država (Iran).

'Iako RCMP (kandaska policija) vjeruje da su ti pojedinci imali mogućnosti i namjeru provesti te zločine, nije bilo neposredne opasnosti po javnost, zaposlenike na željeznici, putnike ili infrastrukturu', rekla je policija u izjavi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene