Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uhićeni Župljanin pred istražnim sucem negira svoj identitet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haški optuženik Stojan Župljanin, uhićen danas u Pančevu, zanijekao je svoj identitet pred istražnim sucem Specijalnog suda za ratne zločine, izjavila je navečer glasnogovornica Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić.

Prema njezinim riječima, istražni sudac Specijalnog suda naredio je da se utvrdi identitet uhićenog, što obuhvaća, kako se pretpostavlja, usporedbu otisaka prstiju i eventualnu DNK analizua. Nakon toga bi istražni sudac, u roku od 24 sata, trebao donijeti rješenje o ispunjenosti pretpostavki za izručenje optuženoga Haškom sudu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NATO traži Župljanina Slika nije dostupna RS skriva haškog optuženika Stojana Župljanina

Na to rješenje optuženi i njegov branitelj imaju pravo žalbe izvanraspravnom vijeću Specijalnog suda, koji svoju odluku o izručenju mora donijeti u roku od 72 sata.

Župljanin (57), optužen za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima na području Bosanske krajine, uhićen je zahvaljujući zajedničkoj akciji MUP-a Srbije i Sigurnosno-informativne agencije (BIA), rekao je tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević. 

Vukčević je podsjetio da je Župljanin nedavno izbjegao uhićenje u Nišu. 

>> Uhićen Stojan Župljanin, zaposlenicima Tužiteljstva prijete smrću

"Od tog trenutka bili smo stalno na terenu i to je rezultiralo današnjim uhićenjem", kazao je tužitelj Vukčević.

Prema riječima očevidaca, policija je nekoliko dana nadzirala stambene zgrade u pančevačkom naselju Sodara, u kojem je Župljanin našao utočište, u stanu u potkrovlju zgrade, kod obitelji Tepić. Nitko od članova te obitelji nije priveden, a policija je u stanu našla lovačku pušku i karabin.

Vlasnik stana u kojem je uhićen Župljanin, kazao je za agenciju Beta da je Župljanina primio na nekoliko dana, jer je navodno došao iz Bosne i Hercegovine da naplati neke dugove. Nije poznato jesu li vlasnik i njegova obitelj znali za identitet svoga gosta, s obzirom na to da je Župljanin uhićen s lažnim dokumentima.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić izjavio je Televiziji B92 da je akcija uhićenja Župljanina vrlo važna, da pokazuje spremnost države da surađuje s Haškim sudom, bez obzira na "specifičan trenutak" u kojem je Srbija danas. U Srbiji su u tijeku pregovori o formiranju buduće vlade.

"Prema našim saznanjima, teško da Župljanin i njegovi jataci imaju veze s ostalim haškim bjeguncima. Svi podaci govore da nemaju dodirnih točki s ostalim optuženima ili njihovim jatacima", kazao je Ljajić.

Opovrgnuo je da uhićenje Župljanina upućuje na to da su i drugi odbjegli haški optuženici čije izručenje Haški sud traži od Srbije - Ratko Mladić, Goran Hadžić i Radovan Karadžić - dostupni srbijanskim sigurnosnim službama i MUP-u Srbije.

Ljajić je precizirao da je Župljanin lociran prije tri do četiri dana, te da je akcija uhićenja izvedena u srijedu zbog toga da bi se izbjegli incidenti i eventualne ljudske žrtve, s obzirom na to da se znalo da je naoružan.

Pred Haškim sudom Župljanin, koji je u bijegu sedam godina, optužen je za ratne zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja protiv hrvatskog i bošnjačkog stanovništva za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene