Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

U SJEVERNOJ IRSKOJ

Otkrile ih snimke: Uhićena dvojica mladića koji se dovode u vezu s ubojstvom novinarke

Ubijena novinarka Lyra McKee (Foto: AFP)
Ubijena novinarka Lyra McKee (Foto: AFP) Foto: Afp
Dvojica muškaraca, u dobi od 18 i 19 godina, uhićena su u vezi s ubojstvom novinarke Lyre McKee.

Dvojicu mladića dovodi se u vezu s ubojstvom irske novinarske Lyre McKee, javlja CNN.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traje istraga Žena pronađena mrtva u talijanskoj crkvi: Bila je odjevena poput vampira, a policija sumnja na nešto bizarno Ilustracija Ubijen je Krvavi napad u Francuskoj: Muškarac nožem napao ljude, ubio jednu osobu

Lyre McKee (29) ubijena je u četvrtak navečer u Londonderryju u Sjevernoj Irskoj dok je promatrala nerede koji su izbili na ulicama tog grada. Do nereda je došlo nakon policijskih pretresa na području naselja Greggan u Londonderryju. Republikanci su na policijska vozila bacali zapaljive bombe, a čulo se i pucanje iz vatrenog oružja.

McKee stajala je u blizini policijskog vozila s drugim novinarima. Nadzorne kamere uhvatile su njezine posljednje trenutke u gomili, a snimke s mobitela pokazale su sumnjive napadače.

Policijska služba Sjeverne Irske (PSNI) priopćila je kako je strijelac pucao na policijske službenike oko 23:00 sata u četvrtak. Na snimci se vidi maskirani napadač kako se naslanja iza poklopca i čini se da puca na policajce i promatrače.

Cijela Irska ogorčena

Osude na nemili događaj stigle su sa svih strana. Detektvih PSNI-a Jason Murphy, koji vodi istragu, opisao je smrt novinarke kao "besmislenu i užasnu, nevjerojatnu", piše CNN.

Njezina je smrt pogodila cijelu Sjevernu Irsku, a osim obitelji, prijatelja i kolega, na bdijenje za novinarku došli su i brojni političari. "Ti političari danas su stajali među nama i to je zapravo prava snaga Lyre", kazala je Kathleen Bradley, njezina bliska prijateljica.

Irski premijer Leo Varadkar rekao je da je McKee "promijenila živote" kao novinarka i kao aktivistica te da će se to nastaviti i nakon njezine smrti. "To je bio napad ne samo na jednog građanina, to je bio napad na sve nas, naš narod i naše slobode'', rekao je Varadkar.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton rekao je da je mu je srce slomljeno zbog smrti novinarke. Irski predsjednik Michael D. Higgins potpisao je knjigu sućuti u gradskoj vijećnici u Belfastu i kazao kako je cijela Irska ogorčena. "Gubitak novinara u bilo kojem trenutku, u bilo kojem dijelu svijeta, napad je na samu istinu", rekao je i dodao: ''Okolnosti u kojima se to dogodilo, pucanje na policijske snage koje nastoje obraniti mirovni proces, ne može se nikome oprostiti".
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene