Novinarka Lyra McKee ubijena je u četvrtak navečer hicem iz vatrenog oružja u Londonderryju u Sjevernoj Irskoj. Dogodilo se to tijekom nereda koji su izbili na ulicama grada. Policija događaj tretira kao teroristički napad.

Galerija


Za ubojstvo 29-godišnje novinarke Lyre McKee osumnjičeni su republikanci. Policija Londonderryja priopćila je u petak ujutro da sumnja kako je za napad odgovorna Nova IRA.

Vezani članci Ranjeni policajac sanitetskim vozilom prevezen u bolnicu Sindikat policijskih službenika reagirao na snimku napada na policajce ispred zgrade Vlade: "Itekako se radi o terorističkom činu" Policija objavila snimku napada Pogledajte snimke s nadzornih kamera u trenutku stravičnog napada na policajce ispred Vlade

Do nereda je došlo nakon policijskih pretresa na području naselja Greggan u Londonderryju. Republikanci su na policijska vozila bacali zapaljive bombe, a čulo se i pucanje iz vatrenog oružja.

Terorizam u Sjevernoj Irskoj (Foto: Pixsell/PA) - 1
Terorizam u Sjevernoj Irskoj (Foto: Pixsell/PA) - 5 Foto: Pixsell/PA

Vjeruje se da je 29-godišnja Lyra McKee pogođena zalutalim metkom nakon što je napadač otvorio vatru oko 23 sata, piše Daily Mail. "Lyra McKee stajala je u blizini policije kada je u 23 sata u predgrađu Cregganu po njima počeo pucati naoružani muškarac", kazao je u petak ujutro pomoćnik šefa policije Mark Hamilton.

"Novinarka je smjesta policijskim vozilom prebačena u bolnicu, ali je nažalost tamo preminula. Pokrenuli smo istragu o ubojstvu", kazao je Hamilton.

"Vjerujemo da se radi o terorističkom činu, vjerujemo da su ga počinili nasilni republikanski disidenti. Naša je procjena u ovom trenutku da iza ovoga najvjerojatnije stoji nova Irska republikanska armija (IRA) i u tom će smjeru ići naša istraga", dodao je.

Prije smrti objavila tvit

Nekoliko trenutaka prije smrti McKee je objavila fotografiju s mjesta nereda na Twitteru. Na fotografiji je vozilo hitne službe iz kojega se u zrak diže dim. Uz fotografiju stajao je komentar McKee: "Derry večeras. Apsolutno ludilo."

Lyra McKee novinarka je iz Sjeverne Irske. Rođena je u Belfastu, a radila je posao urednice za časopis Mediagazer. Osim toga, pisala je za The Atlantic, Mosaic Science i BuzzFeed News.

Potpredsjednica Sinn Féina, irskog nacionalnog pokreta, Michelle O'Neill izjavila je da je šokirana i tužna zbog tragičnih vijesti. "Bezrezervno osuđujem odgovorne za ubojstvo mlade žene", dodala je.

Iz Sinn Féina rekli su da su šokirani i tužni zbog tragične vijesti te osudili odgovorne za ubojstvo novinarke koja je imala 29 godina.

Šefica irskih demokrata Arlene Foster na Tweeteru je napisala: "Srceparajuće vijesti. Besmislen čin. Obitelj je uništena."