Ruske snage sigurnosti privele su u četvrtak guvernera koji je na izborima 2018. na Dalekom istoku pobijedio vladajuću stranku i optužile ga da je prije 15 godina dao ubiti nekoliko poduzetnika.

Galerija


Sergeja Furgala, guvernera regije Kabarovsk, zamaskirani agenti su izvukli iz vozila i strpali ga u kombi, vidi se na snimci Istražnog odbora, ruske inačice američkog FBI-a.

Vezani članci Crna Gora Crna Gora spašava turističku sezonu: Rusi mogu u državu bez ikakvih uvjeta Dvadeset godina vlasti Vladimira Putina - 5 Putinu je imidž uvijek bio najvažniji, a pandemija koronavirusa nanijela mu je dosad najveći udarac

Istražni odbor je priopćio da će optužnica protiv Furgala biti ubrzo podignuta. Sumnjiči ga se da je od 2004. do 2005. dao likvidirati više poslovnih ljudi i ako ga se proglasi krivim mogao bi dobiti doživotnu kaznu zatvora.

Agencija ne navodi detalje navodnih zločina, ali je potvrdila da su u vezi tog slučaja već ranije uhićena četvorica pripadnika skupine organiziranog kriminala te da su osobe uključene u ubojstva dale dokaze protiv Furgala.

Furgal, član Liberalno demokratske stranke (LDPR) i bivši zastupnik, bio je vrlo omiljen u spomenutoj pacifičkoj regiji gdje je vlast osvojio 2018., pobijedivši stranku Ujedinjena Rusija koja podržava predsjednika Vladimira Putina.

Iako i LDPR podržava Putina, Furgalova pobjeda se protumačila kao udarac vladajućoj stranci koja u svojoj šaci čvrsto drži ruske regije.

Politički analitičar Abas Galijamov smatra da Furgalovo uhićenje predstavlja upozorenje oporbenim strankama koje će se na regionalnim izborima u rujnu suprotstaviti vladajućoj stranci.

Čelnik LDPR-a Vladimir Žirinovski zaprijetio je da bi njegova stranka i saveznici mogli u znak prosvjeda izaći iz parlamenta.

"Dali smo vam ustav, a vi nam stavljate lisice", rekao je Žirinovski.