Ruske snage sigurnosti privele su u četvrtak guvernera koji je na izborima 2018. na Dalekom istoku pobijedio vladajuću stranku i optužile ga da je prije 15 godina dao ubiti nekoliko poduzetnika.

Galerija Vladimir Putin (Foto: AFP) Vladimir Putin na vojnom mimohodu - 1 Dvadeset godina vlasti Vladimira Putina - 4 +1 Vladimir Putin

Sergeja Furgala, guvernera regije Kabarovsk, zamaskirani agenti su izvukli iz vozila i strpali ga u kombi, vidi se na snimci Istražnog odbora, ruske inačice američkog FBI-a.

Vezani članci Vladimir Putin Jeziva izjava Vladimira Putina, spominje ruskog cara i njegov rat sa Švedskom: "Vratio je ono što je bilo rusko" Volodomir Zelenski, Vladimir Putin Stoti je dan rata u Ukrajini, analitičar o mogućem nuklearnom napadu: ''Putinova taktika je...''

Istražni odbor je priopćio da će optužnica protiv Furgala biti ubrzo podignuta. Sumnjiči ga se da je od 2004. do 2005. dao likvidirati više poslovnih ljudi i ako ga se proglasi krivim mogao bi dobiti doživotnu kaznu zatvora.

Agencija ne navodi detalje navodnih zločina, ali je potvrdila da su u vezi tog slučaja već ranije uhićena četvorica pripadnika skupine organiziranog kriminala te da su osobe uključene u ubojstva dale dokaze protiv Furgala.

Furgal, član Liberalno demokratske stranke (LDPR) i bivši zastupnik, bio je vrlo omiljen u spomenutoj pacifičkoj regiji gdje je vlast osvojio 2018., pobijedivši stranku Ujedinjena Rusija koja podržava predsjednika Vladimira Putina.

Iako i LDPR podržava Putina, Furgalova pobjeda se protumačila kao udarac vladajućoj stranci koja u svojoj šaci čvrsto drži ruske regije.

Politički analitičar Abas Galijamov smatra da Furgalovo uhićenje predstavlja upozorenje oporbenim strankama koje će se na regionalnim izborima u rujnu suprotstaviti vladajućoj stranci.

Čelnik LDPR-a Vladimir Žirinovski zaprijetio je da bi njegova stranka i saveznici mogli u znak prosvjeda izaći iz parlamenta.

"Dali smo vam ustav, a vi nam stavljate lisice", rekao je Žirinovski.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju