Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odmah nakon uhićenja Abrinija u medijima se počelo tvrditi da je on 'najvjerojatnije' muškarac sa šeširom iz zračne luke. Tužiteljstvo je priopćilo da to još ne može potvrditi i da su u tijeku provjere.


Uhićen je ključni preostali osumnjičenik za napade u Parizu u studenom prošle godine, Mohamed Abrini, izvijestili su belgijski mediji, prenosi BBC.

Vezani članci Pulska policija privela još troje preprodavača droge 01 Velika akcija istarske policije: Uhićeno više dilera, kod njih našli drogu, novac, streljivo Krušlin pušten na slobodu - 3 VIDEO Dva osječka suca i Drago Tadić idu u istražni zatvor, donesena odluka i za braću Mamić. Krušlin išetao iz zgrade Županijskog suda

Izvori koje prenose belgijski mediji tvrde da je Abrini vjerojatno i 'čovjek sa šeširom' kojeg su nadzorne kamere snimile u briselskoj zračnoj luci 22. ožujka.

Tužitelji su potvrdili da je obavljeno nekoliko uhićenja koja su povezana s briselskim napadima.

Podsjetimo, u napadima na metro i zračnu luku u Bruxellesu poginule su 32 osobe. Iako su tužitelji potvrdili uhićenja, ne žele otkrivati detalje.

Abrini je bio na europskom popisu najtraženijih otkad je identificiran na snimkama nadzornih kamera na kojima je u automobilu sa Salahom al-Abdeslamom, nedavno uhićenim glavnim preživjelim osumnjičenikom, dva dana prije napada u francuskoj prijestolnici 13. studenoga.

Abdeslam je uhićen u Bruxellesu prije dva tjedna, četiri dana prije samoubilačkih napada u tom gradu.

Belgija uhitila Abrinija, provjerava je li on "muškarac sa šeširom"

Belgijska tužiteljstvo potvrdilo je u petak navečer uhićenje pet osoba među kojima i Mohameda Abrinija za kojim se traga od terorističkih napada u Parizu u studenom prošle godine, ali još nema službene potvrde da je on 'muškarac sa šeširom' sa snimke u bruxelleskoj zračnoj luci neposredno prije terorističkog napada 22. ožujka.

Već ranije su kao bombaši samoubojice u bruxelleskoj zračnoj identificirani Ibrahim El Bakraoui i Najim Laachraoui, dok je treći muškarac sa šeširom, koji se s njima vidi na snimci nadzornih kamera, pobjegao prije napada ostavivši kolica za prtljagu na kojima je bila torba s eksplozivom. Ta naprava nije eksplodirala u vrijeme napada, nego je aktivirana kasnije pod nadzorom policije.

Mohamed Abrini (31), belgijski državljanin marokanskog podrijetla sumnjiči se za sudjelovanje u terorističkim napadima u Parizu 13. studenoga prošle godine i Bruxellesu 22. ožujka. Njegovi otisci prstiju i DNK nađeni su u stanu u bruxelleskoj četvrti Schaerbeek, odakle su teroristi krenuli prema zračnoj luci Zaventem 22. ožujka.

Abrini je viđen u društvu braće Salaha i Ibrahima Abdeslama nekoliko dana prije napada u Parizu. On ih je vozio iz Bruxellesa u Pariz i pomagao im pronaći stan u Parizu, gdje su pripremali napad.

Odmah nakon uhićenja Abrinija u medijima se počelo tvrditi da je on 'najvjerojatnije' muškarac sa šeširom iz zračne luke. Međutim, portal politico.eu, pozivajući se na jednog belgijskog dužnosnika rekao je da je muškarac sa šeširom visok oko 190 centimetara, dok je Abrini visok 175 centimetara.

Osim Abrinija uhićen je i Osama Krayem, kojeg se sumnjiči da je on druga osoba koji je bio postaji podzemne željeznice Maelbeek naposredno prije napada. Ta osoba je snimljena u društvu bombaša samoubojice Khalida El Bakraouija neposredno prije napada u postaji Maelbeek. Također, tužititeljstvo je potvrdilo da je ta osoba u trgovačkom centru City2 u središtu Bruxellesa kupila torbe u kojima su teroristi imali eksploziv u napadima od 22. ožujka u bruxelleskoj zračnoj luci.

Osama Krayem je koristio lažno ime Naim Al Hamed. Grčke vlasti su uzeli otiske prstije osobi pod tim imenom u rujnu prošle godine na otoku Lerosu, odakle je otišao dalje prema sjeveru. Tužiteljstvo je potvrdilo da je po njega u njemački grad Ulm 3. listopada prošle godine automobilom došao Salah Abedslam i odvezao ga u Bruxelles. (Hina/Ma.B.)