Američki vojnici u Iraku, ilustracija
Američki vojnici u Iraku, ilustracija Foto: KARIM SAHIB / AFP

Napad su izvele četiri osobe u gradu Absardu, oko 70 kilometara od Teherana. Nakon što su otvorili vatru, prema riječima svjedoka, odjeknula je i eksplozija.


Iranski nuklearni znanstvenik Mohsen Fakhrizadeh, poznat i kao guru iranskog nuklearnog programa, ubijen je u petak na cesti u blizini Teherana.

Vezani članci Vuk napao psa Uznemirujuća snimka ledi krv u žilama: Vuk napao psa pred kućom, ubio ga i otkinuo s lanca Nova kriza na Bliskom istoku, Branimir Vidmarović, Vlatko Cvrtila Svijet u strahu od velikog rata: "Situacija je vrlo opasna, dovoljan je jedan krivi potez"

Napad su izvele četiri osobe u gradu Absardu, oko 70 kilometara od Teherana. Nakon što su otvorili vatru na vozilo u kojemu je bio znanstvenik odjeknula je i eksplozija. Odmah su pozvane hitne službe no Fakhrizadehu nije bilo spasa. U napadu je ozlijeđen i njegov osobni čuvar.

Agencija Fars objavila je kako su u eksploziji ubijene tri ili četiri osobe, navodno napadači, prenosi BBC.

Zapovjednik Islamske revolucionarne garde rekao je kako će Iran osvetiti ubojstvo znanstvenika.

"Ubojstvo nuklearnog stručnjaka je najočitije kršenje globalne prevlasti koja želi spriječiti naš pristup modernoj zananosti“, poručio je general Hossein Salami.

Iz Izraela za sad nema komentara, kao ni iz američkog Pentagona iz kojeg su odbili reagirati na smaknuće, javlja Reuters.

Znanstvenikovu smrt potvrdilo je iransko ministarstvo obrane.

"U sukobu između njegovog tjelohraniteljskog tima i terorista, Mohsen Fakhrizadek je zadobio ozbiljne ozljede i prebačen je u bolnicu. Liječnici su ga pokušali reanimirati, no nisu uspjeli", izvijestilo je ministarstvo u priopćenju, prenosi Guardian.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif napad je nazvao "činom terorizma“.

 

Zapadni obavještajne agencije na Fakhrizadeha su gledale kao na čovjeka koji stoji iza iranskog nuklearnog programa, a diplomati su ga često spominjali kao "oca iranske nuklearne bombe“. Vijest o ubojstvu iranskog znanstvenika stigla je nakon najnovijih informacija da Iran proizvodi sve veće količine obogaćenog urana, glavne komponente nuklearnog naoružanja.

Iran inzitira da je njihov nuklearni program isključivo za mirnodopske svrhe. U razdoblju između 2010. do 2012. četiri iranska nuklarna stručnjaka su ubijena, a vlasti su za povezanost s njima krivile Izrael.
Fakhrizadehovo ime nedavno je posebno istaknuo izraelski premijer Benjamin Netanyahu predstavljući iranski nuklearni program, piše BBC