Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ MINUTE U MINUTU

Visoki ruski dužnosnik u Hersonu prozvao ministra obrane zbog stanja na terenu: Žestoki Putinov kritičar optužen za veleizdaju

Aktualno Galerija Granatiranje Zaporižje Granatiranje Zaporižje Foto: Afp Granatiranje Zaporižje 2 Granatiranje Zaporižje 2 Foto: Afp Granatiranje Zaporižje 3 Granatiranje Zaporižje 3 Foto: Afp +0 Granatiranje Zaporižje 4 Galerija 1/4 >>
Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je potpisao aneksiju osvojenih ukrajinskih područja. Zastupnici ruskog parlamenta ponovno zveckaju nuklearnim oružjem, dok istovremeno ukrajinske snage bilježe velike uspjehe oslobađajući u svojem protunapadu grad za gradom.

 

  • Ukrajinci snažno napreduju na istočnoj bojišnici
  • Zelenski: "Ukrajina je oslobodila još tri mjesta u regiji Herson"
  • Ruske trupe povlače se s istoka i juga zemlje
  • Rusi brutalno granatirali Zaporižju. U napadu uništene stambene zgrade
Pročitajte i ovo Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih Vladimir Putin Procurio dokument Otkriveni Putinovi uvjeti za mir s Ukrajinom: "Želi je pretvoriti u kastriranu državu"

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

22:40 Kremlj je u četvrtak osudio izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kojima sugerira da bi NATO preventivnim udarima trebao odvratiti Rusiju od korištenja nuklearnog oružja, a ministarstvo vanjskih poslova nazvalo ga je čudovištem koje može uništiti planet.

"Takve izjave nisu ništa drugo nego poziv na još jedan svjetski rat s nepredvidivim, monstruoznim posljedicama", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, kako ga citira agencija.

U razgovoru za Institut Lowy, australski think tank, Zelenski je ranije u četvrtak izrazio uvjerenje da su udari potrebni kako bi spriječili bilo kakav uvod u korištenje nuklearnog oružja.

Ukrajinski predsjednik nije ulazio u pojedinosti o prirodi takvih udara i nije uopće govorio o nuklearnim udarima.

"Što bi NATO trebao učiniti? Onemogućiti Rusiju da se koristi nuklearnim oružjem. Važno je, ponovno pozivam međunarodnu zajednicu (kao i prije 24. veljače) na preventivne udare tako da (Rusi) shvate što će im se dogoditi ako posegnu za (nuklearnim oružjem)", rekao je.

"A ne suprotno. Čekati nuklearne udare Rusije. ... Trebao bi izmijeniti svoj način pritiska, eto to bi NATO trebao učiniti", rekao je Zelenski.

Nakon tih izjava glasnogovornik Zelenskog, Sergej Nikiforov objasnio je da je predsjednik mislio na preventivne sankcije koje je trebao nametnuti Moskvi prije njezine ofenzive 24. veljače, a ne na preventivne vojne udare.

"Tada je trebalo poduzeti preventivne mjere, a ne omogućiti Rusiji da počne rat. Jedine mjere o kojima je govorio bile su sankcije", napisao je Nikiforov na Facebooku i dodao da "nikada" nije govorio o korištenju nuklearnog oružja.

Više ruskih dužnosnika kritiziralo je u četvrtak navečer izjave ukrajinskog predsjednika.

Peskov je pozvao Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Europsku uniju da reagiraju na te izjave i objasnio "Te zemlje "de facto" upravljaju potezima Kijeva".

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova optužila je Zapad da "potiče nuklearni rat".

21:28 Rusija je "najantieuropskija država na svijetu", poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski europskim čelnicima okupljenima na prvom skupu Europske političke zajednice i zatražio da pomognu i uvedu još sankcija Rusji.

Na dan kada je Ukrajina prvi put objavila da je na jugu oslobodila 400 km četvornih od ruske okupacije, Zelenski je u obraćanju putem video veze upozorio koliku opasnost predstavlja Rusija.

Rusija sada ima samo jednu politiku, a to je "rat protiv Ukrajine, protiv Europe, protiv svijeta", rekao je Zelenski.

Šefove država i vlada okupljene u Pragu pozvao je da učine sve što mogu da zaustave rat u njegovoj zemlji. Pozvao je na još sankcija protiv Rusije, jaču vojnu potporu Ukrajini kako "ruski tenkovi ne bi došli do Varšave ili Praga", te sigurnosna jamstva dok se njegova zemlja ne pridruži NATO-u.

"Treba kazniti agresora", naglasio je, dodajući: "Doći će dan kada će rusko zlo izgubiti".

18:22 Slovenski predsjednik Borut Pahor je na sastanku čelnika skupine Arraiolos na Malti rekao da NATO mora ostaviti otvorena vrata za Ukrajinu.

Povodom zahtjeva Ukrajine za punopravno članstvo u NATO-u, Pahor je rekao "Ukrajina ima puno pravo birati vlastitu vanjsku i sigurnosnu politiku". Dodao je pritom da o tome mora odlučiti svih 30 sadašnjih članica NATO-a.

Pahor je također istaknuo kako je u suočavanju s posljedicama rata u Ukrajini, kao i u odnosu prema Ruskoj Federaciji, za Europsku uniju bitno održati i ojačati jedinstvo te da Europa ne smije ponoviti pogrešku iz 2014. kada nije dovoljno odlučno odgovorila na rusku okupaciju Krima. Također je pozvao čelnike na fleksibilnost u pogledu širenja EU na regiju zapadnog Balkana.

Pahor u Valletti sudjeluje na sastanku čelnika država skupine Arrailos, koju uz Maltu čine i Estonija, Grčka, Irska, Italija, Latvija, Mađarska, Hrvatska, Njemačka, Poljska, Portugal, Slovenija i Slovačka.

Središnji sadržaj ovogodišnje rasprave je rasprava i razmjena mišljenja o učincima rata u Ukrajini na sigurnost i stabilnost na istoku i jugoistoku Europe.

Čelnici država članica Europske unije u ovom se formatu sastaju jednom godišnje od 2003. godine.

18:12 Kirill Stremousov, zamjenik čelnika anektirane Hersoneske regije, rekao je u četverominutnom videu da "generali i ministri" u Moskvi ne razumiju probleme na frontu, izvijestio je Sky News.

"Mnogi su rekli da bi se ubili da se nalaze na poziciji ministra obrane koji dopustio ovakvo stanje", rekao je.

Ovakva direktna kritika visokih dužnosnika ruskog režima, istaknuo je Sky, je rijetka pojava u Rusiji Vladimira Putina. Njegov je video objavljen u kontekstu uspješnih ukrajinskih protunapada na istoku i jugu Ukrajine.

17:59 Vladimir Kara-Murza, ruski oporbeni političar i novinar koji je dva puta otrovan danas je otptužen za državnu veleizdaju.

Ruski istražitelji smatraju da je Kara-Murza dulje vrijeme surađivao s članicom NATO saveza, zbog čega bi prema ruskom kaznenom zakonu mogao dobiti zatvorsku kaznu do 20 godina, objavila je ruska novinska agencija TASS

Sud u Moskvi već ga je uhitio zbog optužbe za javno širenje lažnih informacija, tvrdeći pritom da objavljuje izvješća o oružanim snagama Ruske Federacije.

16:37 Predstavnici zemalja Europske unije i njihovih susjeda, od Britanije do Turske, sastali su se u četvrtak u Pragu kako bi razgovarali o zajedničkim problemima vezanim uz sigurnost i energiju.

Praško okupljanje inauguralni je samit Europske političke zajednice (EPC), formata koji je osmislio francuski predsjednik Emmanuel Macron, a koja okuplja 27 zemalja EU-a i 17 ostalih zemalja iz Europe.

"Ovaj je skup način traženja novog poretka bez Rusije. To ne znači da zauvijek želimo isključiti Rusiju, ali ova Rusija (predsjednika Vladimira) Putina, nema mjesto", rekao je potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell >>OPŠIRNIJE.

15:35 Sumnje u sabotažu na oštećenim plinovodima Sjevernom toku 1 i 2 u Baltičkom moru povećale su se nakon istrage na mjestu zločina u švedskoj isključivoj gospodarskoj zoni, priopćila je u četvrtak policija te zemlje.

Švedske i danske vlasti istražuju istjecanje plina iz ruskih cijevi na četiri mjesta koja su prošli tjedan otkrivena u švedskim i danskim isključivim gospodarskim zonama.

"Bilo je detonacija u blizini Sjevernog toka 1 i 2, unutar švedske gospodarske zone, što je rezultiralo velikom štetom na plinovodima", rekla je švedska policija u priopćenju.

Neki su materijali zaplijenjeni na mjestu događaja i sada će biti analizirani, a mjesto više nije ograđeno, rekli su. "Nastavak istrage pokazat će može li se ikoga osumnjičiti, a kasnije i procesuirati za ovaj zločin".

Glasnogovornik Kremlja o objavi Elona Muska

14:36 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je na posljednju objavu Elona Muska o sukobu rekavši da je milijarderova tvrdnja da ljudi u istočnoj Ukrajini "više vole Rusiju" stvarnost.

Tvitajući o rezultatima ruske aneksije četiri regije u Ukrajini, šef Tesle je rekao: "Većina Ukrajine nedvosmisleno želi biti dio Ukrajine, ali neki istočni dijelovi imaju rusku većinu i preferiraju Rusiju."

14:14 Skupina ruskih muškaraca iz regije Omsk u jugozapadnoj Rusiji pozvala je vlasti da plate onima koji su mobilizirani.

U mrežnom videu, objavljenom na novinskoj kući SOTA, grupa muškaraca kaže da su ostavili svoje obitelji kod kuće kako bi se pridružili mobilizaciji Vladimira Putina, koja je objavljena prošlog mjeseca.

Obraćajući se lokalnim vlastima, jedan čovjek je rekao: "Imamo pitanje - prvo, hoće li biti isplata za one koji su se mobilizirali, kao što je materijalna pomoć, jer našim obiteljima je to potrebno, treba ih prehraniti, a mi možemo biti odletjeli vani i ne znamo što će biti s nama. To nam je prvo pitanje jer znamo da u drugim regijama dečki dobivaju plaću i sve je stabilno".

Čovjek je dodao: "Naravno, svi se nadamo najboljem, spremni smo ići, tu smo, podržite nas i naše obitelji."

13:59 Poljski premijer Mateusz Morawiecki uvjeren je da iza preusmjeravanja plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 stoji Rusija. Rekao je to prilikom dolaska na summit Europske političke zajednice u Pragu.

13:55 Ukrajina će ove godine ozimnim žitaricama vjerojatno zasijati najviše dva milijuna hektara, a urod bi u 2023. godini mogao bi biti i više nego upola manji nego ove godine, rekao je u četvrtak čelnik velike ukrajinske poljoprivredne tvrtke.

13:52 Moskva je u četvrtak priopćila da ostaje "potpuno predana" načelu da nikada ne dopusti vođenje nuklearnog rata, dok su porasli strahovi od moguće dramatične eskalacije u sedmomjesečnom sukobu s Ukrajinom.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je na brifingu u četvrtak da se stav Moskve, a taj je da se nikada ne smije voditi nuklearni rat, nije promijenio.

13:50 EU odobrila 8. paket sankcija protiv Rusije, a uključuje zabrane uvoza u vrijednosti od 7 milijardi eura i postavlja temelje za uvođenje ograničenja cijena ruske nafte, navela je Europska komisija.

Dvostruko više Rusa u vojnoj dobi napustilo je zemlju nego što se pridružilo vojsci

13:28 Broj doraslih ruskih državljana koji ispunjavaju uvjete za mobilizaciju i koji su napustili Rusiju dvostruko je veći od broja trenutno mobiliziranih, rekao je Oleksii Danilov, tajnik ukrajinskog VIjeća za nacionalnu sigurnost i obranu.

"Nakon što je Putin napravio tako veliku pogrešku, broj ljudi voljnih boriti se protiv naše zemlje eksponencijalno se smanjuje", rekao je Danilov

13:10 Šanse da Ukrajina ponovno zauzme Krim sada su "jasna mogućnost" dok ruske snage trpe vojne neuspjehe, rekao je viši američki časnik.

Posljednjih tjedana ukrajinske trupe potisnule su posrnulu rusku vojsku na istoku i jugu zemlje.

A u ponedjeljak je dužnosnik postavljen u Rusiji potvrdio ukrajinsko napredovanje duž zapadne obale rijeke Dnjepar u regiji Herson u južnoj Ukrajini, jednoj od četiri regije za koje je Vladimir Putin prošlog tjedna tvrdio da ih je anektirao.

Sada je američki dužnosnik rekao za The Telegraph da nedavni neuspjesi znače da je ponovno zauzimanje Krima od strane Ukrajine "sada jasna mogućnost i da se više ne može odbaciti".

Američki dužnosnik je rekao: "Jasno je da Rusija više nema sposobnost ili snagu volje braniti ključne položaje, a ako Ukrajinci uspiju u svom cilju ponovnog zauzimanja Hersona, onda postoji vrlo realna mogućnost da će ga u konačnici moći ponovno zauzeti Krim."

13:00 Kremlj je demantirao izvješća da je 700.000 Rusa pobjeglo iz zemlje otkako je Moskva objavila mobilizaciju za koju je rekla da će pozvati stotine tisuća da se bore u Ukrajini.

U brifingu s novinarima, glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov rekao je da nema točne podatke o tome koliko je ljudi napustilo zemlju od objave predsjednika Vladimira Putina 21. rujna o "djelomičnoj mobilizaciji" koja je pozvala članove šire javnosti na vojnog.

12:20 Na ruskim granicama s Latvijom i Estonijom došlo je do skupljanja ukrajinskih državljana koji pokušavaju napustiti teritorij Ruske Federacije. Ljudi moraju čekati na granici od dva do šest dana, uključujući i noćenje, bez pristupa grijanju i stabilnim opskrbama hranom i vodom, javlja UkrInform.

"Pokušavajući prijeći granicu s putovnicama državljanina Ukrajine, prisiljeni su proći filtraciju koju je uspostavio ruski FSB, kako bi ovaj vidio jesu li dobili putovnicu državljanina Ruske Federacije. Ako potvrde da je takva putovnica doista izdana, njihovim nositeljima neće biti omogućen prolaz", priopćili su iz Ministarstva.

Oni Ukrajinci koji su, primjerice, prijavljeni na Krimu, ali nisu dobili rusku putovnicu, smiju se precrtati te mogu slobodno prijeći punkt. To potvrđuju predstavnici konzularnih institucija u Estoniji i Latviji. Tijekom boravka na svom teritoriju, estonska i latvijska vlada podržavaju građane Ukrajine na svaki mogući način.

12:13 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je NATO da "pokaže da se ne boji Rusije". Tijekom intervjua putem video veze s institutom Lowy u Australiji u četvrtak, Zelenski je upitan je li dobio ikakav odgovor od NATO-a i koliko brzo očekuje da će savez djelovati na zahtjev.

Rekao je da je njegova ključna poruka bila: "Ne trebate se nikoga bojati."

Zelenski je rekao da je važno izgraditi “sigurnosna jamstva za cijeli svijet kako nitko ne bi imao ni pomisao postati autokratski, a čak i ako ste autokratski da ne biste smjeli niti pomisliti da možete osvojiti druge teritorije. ili druge nacije”.

Zelenski je pozvao svoje NATO partnere da pokažu odlučnost

“Ne samo da Ukrajina mora pokazati svoju snagu Rusiji, već i Savez mora pokazati da se ne boji Rusije. To je pitanje za NATO. Ali znam da svi shvaćaju da su sigurnosna jamstva za Ukrajinu nešto što je nužno. I mislim da smo na tom putu. Tim putem ćemo svakako krenuti. Koliko će to biti brzo, nažalost ne ovisi samo o Ukrajini.”

12:08 Ukrajina je zauzela šest naselja u istočnoj regiji Luhansk, rekao je njen regionalni guverner Serhij Hajdaj, prenosi Sky News.

11:45 Više od 500 ubijenih civila pronađeno je u Harkivskoj oblasti oslobođenoj od ruske vojske, rekao je Serhij Bolvinov, šef istražnog odjela Glavne uprave Nacionalne policije u Harkivskoj oblasti.

"Već smo evidentirali i izvukli tijela 534 civila na deokupiranim područjima, od čega 226 žena, 260 muškaraca, 19 djece (13 ih nije identificirano). 29 osoba su posmrtni ostaci, spol je trenutno nepoznat", rekao je.

11:37 Objavljen je video borbe ukrajinskih vatrogasaca s buktinjom koju je prouzročilo jutrošnje raketiranje Zaporižje.

11:29 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba komentirao je jutrošnje napade na Zaporižju, rekavši:

"Tijekom noći sedam ruskih projektila pogodilo je ljude koji mirno spavaju u svojim domovima u Zaporižji. Više ih je udarilo tijekom dana. Rusi i dalje namjerno napadaju civile kako bi posijali strah. Ruski teror se mora zaustaviti - silom oružja, sankcijama i potpunom izolacijom".

11:23 Zemlje EU-a koje su spremne isporučiti tenkove Leopard II Ukrajini dobit će naknadu iz Europskog fonda za mir, rekla je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, prenosi France 24.
Metsola je također pozvala na "ubrzani" ulazak Ukrajine u EU.

"Imamo zemlju koja nam je pokazala svoju namjeru i ogromnu volju da se pridruži, te nadmašuje očekivanja i ispunjava ciljeve za koje bi drugim zemljama bili potrebni mjeseci ili godine", rekla je.

Putinov pristaša rasplakao se na državnoj televiziji

11:11 Proputinov pristaša rasplakao se na ruskoj državnoj televiziji proglasivši sve one koji ne žele umrijeti u ratu kao "trulež i smeće".

Tijekom intervjua, Boris Korčevnikov rekao je da je tužno što neki Rusi "ne razumiju čemu ovaj rat".

Govorio je o domoljublju i pitao se zašto neke ljude nije dirnulo ono što su vidjeli da se događa ruskim vojnicima u ratu.

"Ako ni tada ne možeš promijeniti svoj odnos prema svojoj zemlji, ti si izgubljen slučaj, ti si ništa, ti si nula. Nema potrebe učiti čovječanstvo patriotizmu ili ljubavi. Ti si propadanje, ti si smeće", dodao je.

SAD troši stotine milijuna dolara na lijekove protiv radijacije

11:00 SAD je potrošio 290 milijuna dolara na lijekove protiv radijacije nakon što je Vladimir Putin upozorio Zapad da je spreman upotrijebiti nuklearno oružje za obranu Rusije.

Vlada je kupila značajnu zalihu lijeka Nplate, koji stimulira tjelesnu proizvodnju trombocita i smanjuje krvarenje izazvano zračenjem, prema US Health and Human Services (HSS).

Human Services su zanijekali da je ovaj potez odgovor na tekuću rusku invaziju na Ukrajinu i umjesto toga je rekao da je to "dio dugotrajnih, stalnih napora da se bolje pripremimo za spašavanje života nakon radioloških i nuklearnih hitnih slučajeva".

10:54 Ukrajinski guverner Donecka, Pavlo Kirilenko rekao je da su ruske snage tijekom noći granatirale duž linije fronta na više lokacija. Izvijestio je da je jedan civil ranjen, ali da su u nekoliko naselja oštećene kuće, piše Guardian.

10:45 Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva danas je objavilo ovu kartu o tome kako procjenjuje najnoviju teritorijalnu situaciju na terenu.

Najveći ukrajinski opskrbljivač oružjem - Rusija

10:37 Istraga koju je proveo Wall Street Journal (WSJ) otkrila je da je Rusija nehotično postala najveći opskrbljivač Ukrajine oružjem u ratu, time nadmašivši ogromne zalihe oružje koje dolaze sa Zapada.

Tijekom sukoba rusko oružje koje su zaplijenile i koristile ukrajinske snage uključuje tenkove, haubice i topove. U izvješću se tvrdi da ovo izvlačenje pomaže snagama da preuzmu dijelove istočne regije Donjecka, uključujući grad Liman, koji je ponovno zauzet prošlog vikenda nakon što su se povukle snage Kremlja.

WSJ citira zamjenika načelnika glavnog stožera ukrajinskog bataljuna, Ruslana Andrikia, koji je rekao da je jedan bataljun zaplijenio 10 modernih tenkova T-80 i pet samohodnih haubica 2S5 Giatsint kalibra 152 mm nakon što je prošlog mjeseca ušao u grad Izjum.

"Imamo toliko trofeja da ni ne znamo što ćemo s njima. Počeli smo kao pješačka bojna, a sada postajemo mehanizirana bojna", ustvrdio je Andriki.

10:33 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako se nada da će glasovanje na Općoj skupštini UN-a sljedećeg tjedna kojim se osuđuje ruska navodna aneksija ukrajinskog teritorija biti "što je moguće jednoglasnije".

Zelenski se u danas putem video veze obraća Institutu Lowy sa sjedištem u Sydneyu. U svom je uvodnom obraćanju pozvao Australiju da pomogne osigurati premoćno glasanje UN-a protiv ruskih postupaka:

“Tražim od Australije da upotrijebi sav svoj utjecaj kako bi uvjerila što više zemalja da ne ostanu neutralne i da glasaju za međunarodno pravo, a protiv ruske aneksije.”

Prijetnja od novih raketiranja Zaporižje

10:24 Ukrajinski guverner Zaporižje Oleksandr Staruk upozorio je ljude na još jedan napad na još jednu mogućnost ruskog raketiranja tog grada objavivši na svom Telegramu: "Pažnja. Još jedan neprijateljski raketni napad. Ostanite u skloništima”.

10:20 Rusija je ispalila dvije rakete na grad Hmjelnicki u središnjoj Ukrajini, ali obje su navodno promašile mete.

Na drugim mjestima, Rusija je koristila dronove kamikaze iranske proizvodnje za gađanje gradova Mikolaiva, Harkiva i Odese. Ukrajinska vojska kaže da je uspjela oboriti 18 dodatnih dronova prije nego što su stigli do Odese i Mikolajeva, piše Guardian.

U Rusiji raste potražnja za antidepresivima

10:16 Prodaja antidepresiva u ljekarnama skočila je u Rusiji nakon što je predsjednik Vladimir Putin donio odluku o djelomičnoj mobilizaciji za rat u Ukrajini, izvijestila je državna novinska agencija.

Prodaja je skočila za 120 posto u tjednu od 19. do 25. rujna, izvijestila je novinska agencija TASS, pozivajući se na podatke istraživača farmaceutskog tržišta DSM-a.

Čelnica Saveza farmaceutskih udruženja Viktorija Presnjakova izjavila je državnoj agenciji da je od početka rata u Rusiji krajem veljače potražnja za antidepresivima, tabletama za spavanje i tabletama za smirenje značajno porasla u usporedbi s prethodnim godinama.

Prema njezinim riječima, ima mnogo pacijenata kojima su prvi put propisani takvi lijekovi. Istaknula je da stanovništvo kupuje i lijekove bez recepta kako bi se smirili.

Mnogi lijekovi za koje je drugdje u Europi potreban recept mogu se jednostavno kupiti u ljekarnama u Rusiji.

10:11 Liderica demokratske bjeloruske oporbe koja se nalazi u egzilu, Sviatlana Tsikhanouskaja, komentirala je današnje napade na Zaporižju, rekavši:

"Ruski napad na stambene zgrade u Zaporižju još je jedan sramotan čin terora nad stanovništvom Ukrajine. Tisuće nevinih odraslih i djece platili su životima za Putinov i Lukašenkov rat. Gube na bojnom polju i osvećuju se civilima"

10:08 Ukrajinski ministar obrane Oleksi Reznikov podijelio je animiranu kartu za koju tvrdi da prikazuje područja zemlje koja su ukrajinske trupe ponovno zauzele usred svoje protuofenzive.

Karta prikazuje oružane snage koje potiskuju ruske snage duž istočnog krila zemlje.

Jučer je viši pomoćnik ukrajinskog predsjednika, Mkhailo Podoljak, rekao da su svi "ruski objekti" na okupiranom ukrajinskom teritoriju legitimni vojni ciljevi, a ukrajinska protuofenziva dio je obrambenog rata.

10:05 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom je videoobraćanju kazao da su ukrajinske snage oslobodile još tri mjesta u južnoj regiji Herson.

Rekao je da se radi o naseljima Novovoskresenske, Novohrihorivka i Petropavlivka, koja se nalaze sjeveroistočno od grada Hersona. Ta su naselja oslobođena u posljednja 24 sata, dodao je Zelenskij istaknuvši da se nastavlja ukrajinska protuofenziva.

10:02 Troje od četvero Amerikanca reklo je da bi SAD trebao nastaviti podupirati Ukrajinu unatoč prijetnjama Rusije da bi mogla upotrijebiti nuklearno oružje za zaštitu svog teritorija, pokazala je nova anketa.

Internetska anketa u kojoj je sudjelovalo 1005 Amerikanaca, koju su proveli Reuters i Ipsos, pokazala je da se 73 posto njih slaže da bi SAD trebao nastaviti podržavati Ukrajinu usred ruskih upozorenja da bi mogla iskoristiti svoj nuklearni arsenal.

Međutim, nalazi su također pokazali da većina Amerikanaca, njih 58 postoosjeća strah da zemlja ide prema nuklearnom ratu s Rusijom.

A 65 posto bilo je zabrinuto da bi rat mogao eskalirati ako se Ukrajini osigura oružje većeg dometa koje bi moglo pogoditi samu Rusiju.

Bivši ruski general: "Kremlj treba prestati lagati u svojim izvješćima o ratu"

09:58 Ruski zastupnik Andrej Katapolov kazao je rusko Ministarstvo obrane mora prestati lagati u svojim dnevnim vijestima o ratu.

U intervjuu za rusku televiziju, bivši vojni general rekao je da vlada mora "prestati lagati" svom narodu i pozvao se na vojne novosti koje je Kremlj objavio tijekom Drugog svjetskog rata kada je njemačka vojska krenula prema Rusiji.

Rekao je da su 1941. novosti iz vlade upozorile one u naciji da je "situacija teška" i učinile ih "svjesnima opasnosti u našoj domovini".

Osvrćući se na trenutnu situaciju, dodao je: "Gotovo svako pogranično selo u regiji Belgorod je uništeno", piše Sky News.

09:48 Čelnik UN-ove nuklearne agencije Rafael Mariano Grossi poručio je da odlazi u Kijev kako bi razgovarao o stvaranju sigurnosne zone oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja.

"Potreba za nuklearnom sigurnosnom zonom oko nuklearne elektrane Zaporižja sada je hitnija nego ikad", napisao je na svojem profilu na Twitteru.

Rusi granatirali stambenu zgradu u važnom gradu

09:18 Rusi su jutros ispalili sedam projektila na ukrajinski grad Zaporižju. Projektili su pogodili stambene zgrade, rekao je guverner Zaporižje Oleksandr Staruk

U napadu su poginule dvije žene, a najmanje je petero ljudi još uvijek pod ruševinama. Napad se dogodio u ranim jutarnjim satima, prije zore.

"Spašeno je puno ljudi, među njima i trogodišnja djevojčica, koja je hospitalizirana. Operacija spašavanja i dalje traje", objavio je Staruk na svojem kanalu na Telegramu.

09:08 Tisuće ruskih vojnika pozvalo je ukrajinsku telefonsku liniju uspostavljenu za pomoć onima koji se žele predati, kazao je glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe Andrij Jusov.

Telefonska linija pod nazivom "Želim živjeti" zaprimila je posljednjih tjedana oko 2000 poziva Rusa koji su nedavno pozvani u rat, ali čak i onih koji će tek biti pozvani, prenosi Sky News.

"Zovu i pitaju: 'Što da radim ako me pozovu? Što trebam učiniti, koji je pravi način da se predam?'"

08:22 Objavljeni su najnoviji gubici ruske vojske.

07:25 Sve veće domaće kritike ruske ''djelomične mobilizacije'' vjerojatno će dovesti Putina do mjesta ministra obrane žrtvenog jarca.

Institut za proučavanje rata rekao je u svojem najnovijem izvješću da će, dok se ruska vojna mobilizacija i dalje suočava s izazovima i negodovanjem javnosti, Vladimir Putin pokušati postaviti ministra obrane Sergeja Šojgua kao žrtvenog jarca, dok će pojačati podršku drugih vojnih frakcija.

Prema stručnjacima, Putin vjerojatno odgovara na neodobravanje kod kuće zbog ruskog rata u Ukrajini približavanjem "radikalnim" elementima svoje baze, uključujući čečenskog čelnika Ramzana Kadirova.

Što se događalo prethodnog dana u ratu u Ukrajini, možete pogledati >> OVDJE

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene