Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tradicija na Filipinima

VIDEO U spomen na muku Kristovu razapinju se na križu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tradicionalni obredi na Veliki petak na Filipinima uključuju raspinjanje na križ i bičevanje u spomen na Muke gospodnje, no takvo pretjerano iskazivanje vjere koje uvijek privlači i velik broj turista ne odobrava filipinska katolička crkva.

Brojni turisti, kako stranci tako i Filipinci, u velikom su broju stigli u petak u San Fernando, sat i po vožnje sjeverno od Manile kako bi prisustvovali krvavim scenama u spomen na Kristovu muku.

Pročitajte i ovo Reklama Hrvatske turističke zajednice na Times Squareu Početak turističke sezone Slike Hrvatske i na njujorškom Times Squareu, ali po kojoj cijeni - ne žele otkriti Slika nije dostupna Tradicija VIDEO i FOTO Vjernici se razapinju na križ

Dragovoljci, koji se dadu raspeti na križ uobičajeno to čine uz molitve za ozdravljenje nekog bližnjega. Alex Larananga (58), kaže "da je na to već navikao" i ovo mu je 14. raspinjanje na križ.

O bolima koje trpi kada mu duge čavle zakucavaju u ruke kaže da je osjećaj kao da mu netko iglom probada ruku i kaže "Nakon dva dana, spreman sam opet raditi", objašnjava taj prodavač peciva.

U San Fernandu su okupljeni i muškarci s kukuljicama koji grijehe okajavaju bičujući se komadima bambusa zavezanim o užad. Dok prolaze kapljice njihove krvi prskaju po gledateljima.

>> Znate li što se obilježava na Veliki četvrtak?

Larananga vjeruje da Bog nagrađuje njegovu žrtvu i objašnjava kako se daje raspeti "za svoju obitelj, kako se nitko ne bi razbolio" i dodaje da su mu supruga i djeca dobra zdravlja, a on zarađuje svoj kruh.

Na ovogodišnji Veliki petak u San Fernandu dali su se raspeti uz Larananga još trojica dobrovoljaca. Dok su im zabijali čavle u udove lica su im bila bolno iskrivljena u grimase. Raspeti su ostali nekoliko minuta, kao u transu i pogleda uprta u nebo, a nakon skidanja s križa odlaze u liječničku ambulantu uz škljocanje fotoaparata.

Raspinjanje na križ u tom dijelu Filipina je višedesetljetna tradicija, unatoč osudama filipinskih biskupa.

"Biskupi redovito upozoravaju da ne odobravaju takvu praksu. No vjernici se zavjetuju i žrtvuju se za druge", kaže fra Francis Lucas iz službe za tisak filipinske biskupske konferencije.

Filipini su najveća katolička zemlja u Aziji u kojoj se 80 posto vjernika izjašnjava katolicima. Vjeru su baštinili od španjolskih osvajača. Kardinal Luis Antonio Tagle bio je među favoritima za nasljednika Benedikta XVI. na konklavama ranije ovog mjeseca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene